Recept: Jota

Diši po Istri

Jota je znana svojevrstna vrsta mineštre s kislim zeljem na Tržaškem, v slovenski Istri, na Krasu in v Vipavski dolini. Prvotni in primarni sestavini sta bili kislo zelje in fižol, sicer pa se sestavine od kraja do kraja nekoliko razlikujejo kot tudi priprava. Namesto kislega zelja lahko uporabimo kislo repo, po nekod pa joto pripravijo tudi s krompirjem.

Kot vsaka mineštra, bo seveda tudi jota boljša, če vanjo stopi prasec (svinjska rebrca, klobase, krodigini ...).

JOTA "PO STAREM"

Potrebujemo (količine so približne):

½ kg kislega zelja, ¼ kg rjavega fižola, nekaj strokov česna, oljčno olje, suho svinjsko meso, lovorov list, sol in poper.

Priprava:

Čez noč namočen fižol kuhamo v večjem loncu skupaj s svinjino. Kislo zelje pa dušimo na oljčnem olju skupaj s sesekljanim česnom, osoljeno in popoprano. Ko sta jedi skuhani, ju zmešamo, dodamo lovor in kuhamo na zmernem ognju še nekaj časa.

Namesto z oljčnim oljem lahko zabelimo s svinjsko mastjo ali prežganjem, tako bo jed bolj gosta.