Na velikem peščenem strunjanskem parkirišču že 13. leto zapored poteka tradicionalna prireditev Praznik kakijev. Turistično društvo Solinar Strunjan, ki praznik organizira ob pomoči Gostilne Švab iz Hrastovelj, je kot vedno pripravilo bogat kulturno-zabavni program, ki se bo zaključil jutri zvečer.
Idejo za organizacijo praznika kakijev v Strunjanu sta že pred leti dobila predsednik Turističnega društva Solinar Gianfranco Giassi in član društva Silvano Knez, oba pridelovalca kakijev, ker sta želela tudi širši javnosti predstaviti ta, do takrat še dokaj neznan okusni sladki sadež in možnosti njegove uporabe v kulinariki. Od skromnih začetkov se je praznik z leti povzpel v sam vrh prireditev na Primorskem.
Vse do jutri zvečer boste tako lahko pobliže spoznali kaki, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in nasadu kakijev, prisluhnili zanimivim predavanjem, na tržnici poskusili in kupili strunjanske kakije in druge dobrote iz tega zdravega in okusnega sadeža ter se zvečer zabavali ob prijetni glasbi. Današnji večer pa bo popestril znani slovenski glasbenik, Jan Plestenjak.
O kakiju in njegovi zgodovini
Zlato jabolko, kot mu tudi pravijo, so iz Azije, Kitajske in Japonske prinesli v Evropo okoli leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. Strunjanski kakiji predstavljajo eno tretjino celotne proizvodnje kakijev v Sloveniji, za njihovo kakovost pa sta zaslužni predvsem blaga klima in rodovitna tla. Sadež je bogat z vitamini in minerali, odlikujejo pa ga visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. Pripisujejo mu številne zdravilne učinke, saj naj bi bil koristen za ledvice, jetra, oči, kožo in lase, pravijo tudi, da poživlja presnovo, znižuje holesterol ter krepi imunski sistem.