Recept: Kakijev zavitek

Diši po Istri

Domovina kakija je vzhodna Azija. Najbolj cenjeno je to sadje prav v deželi vzhajajočega sonca, kjer beseda kaki pomeni sadež. V Evropi in ZDA kaki vzgajajo od druge polovice 19. stoletja. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, pridelujejo pa ga predvsem države od Sredozemlju. V Istri in Slovenskem primorju so kaki začeli gojiti nekoliko kasneje, v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. 

Pri nas ga največ pridelajo v strunjanski dolini. V Strunjanu tako vsako leto v prvem tednu v novembru pripravijo Praznik kakijev, kjer lahko okusite in kupite razne vrste kakijev, kakijevo žganje, kakijevo marmelado, razne kakijeve sladice: pite, krostate, torte, zavitke ... Pa si poglejmo recept za slednjega.

Potrebujemo:

Listnato testo (lahko kupimo en zavitek že pripravljenega), 125 g skute, 4 vaniljeve sladkorje, eno jajce, štiri zrele kakije, malo masla ali oljčnega olja in sladkor za posipanje.

Priprava:

Skuto zmešamo z jajcem in vaniljevim sladkorjem ter premažemo tri četrt razvaljanega vlečenega testa. Na skuto damo meso olupljenih kakijev, potrosimo z ostalim vaniljinim sladkorjem, zavijemo in položimo v namaščen pekač (namastimo ga z maslom ali oljčnim oljem). Pečemo na 250 °C kakih 20 minut. Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladi in posipamo z mletim sladkorjem.

Deli novico:

miki |  05 .11. 2013 ob  09: 54
kaj je zdaj vlečeno ali listnato testo?
miki |  05 .11. 2013 ob  09: 47
kaj je zdaj vlečeno ali listnato testo?
Nonić |  01 .11. 2013 ob  19: 20
Ma kako slovensko primorje-tu je Istra!