Recept: Vrzote s klobaso

Diši po Istri

Vrzote ali ohrovt, ki mu po nekod v Istri pravijo tudi zelje, so poznali že naši daljni predniki. Zlasti v zimskem času so vrzote, pripravljene v kozici, odlična priloga, ki se poda tako k bakalaju kot klobasam. Vrzote s klobasami pa so dokaj stara jed, saj so jo na mizah večkrat imeli tudi oglejski patriarhi v 11. in 12. stoletju.

Potrebujemo:

Ohrovt, bolj sveže svinjske klobase (ali pečenice), panceto, oljčno olje, nekaj strokov česna, sol in poper.

Priprava:

1. Klobase damo v ponev ali peč, da se počasi spečejo.

2. Med tem v slanem kropu obarimo opran in narezan ohrovt ter ga odcedimo.

3. V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano panceto ter dodamo ohrovt, malo posolimo, malce bolj popopramo, premešamo in še malo pokuhamo in ponudimo s pečeno klobaso.

Zraven se odlično poda polenta.

Jed lahko pripravimo tudi tako, da ohrovta predhodno ne obarimo, ampak ga svežega, opranega in narezanega damo v kozico ter ga počasi dušimo z občasnim dolivanjem vode.

Halooooooo |  22 .11. 2013 ob  19: 49
Ja, inule česen pestimo za zjutro...