PRI POSLIH Z ZAŠČITNO OPREMO NAJ BI POSREDOVALA TUDI JANŠEVA ŽENA URŠKA: Ivan Gale razkriva nova imena v eni največjih afer v zgodovini Slovenije

Slovenija

Potem ko je Ivan Gale pred desetimi dnevi razkril ozadje naročanja zdravstvene in zaščitne opreme za epidemijo, zdaj razkriva nova vpletena imena – premierova soproga Urška Bačovnik Janša, poslanka SDS Alenka Jeraj, igralec Roman Končar in še nekatera druga. Galetu sicer očitajo, da je kot namestnik direktorja Zavoda za blagovne rezerve soodgovoren za nepravilnosti, ki so se morda zgodile. A kot je dejal Gale pred desetimi dnevi v televizijski oddaji Tarča, je imel dovolj mešetarjenja. Medije pa je izbral zato, da bi se tovrstna praksa v Sloveniji enkrat končala.

Ivan Gale

Ivan Gale je v času razglasitve epidemije in izrednih razmer v državi opravljal delo namestnika direktorja Zavoda za blagovne rezerve. Ker je bil prvi mož omenjenega zavoda Anton Zakrajšek pozitiven na testiranju za koronavirus, je bil doma v samoizolaciji. Kot danes pravi Gale, se je odločil izpostaviti, ker je gospodarski minister Zdravko Počivalšek grozil Zakrajšku, posredno pa tudi Galetu in drugim zaposlenim na zavodu ter nanje naslovil hude obtožbe.

Kot dodaja Gale, je želel javnosti predstaviti, kako poteka sistemska korupcija v državi in opozoriti, kako nosilci izvršilne oblasti zlorabljajo svoja pooblastila. Pričakoval je, da bodo odgovorni po razkritju odstopili s svojih funkcij, a je predsednik vlade Janez Janša stopil v bran Počivalšku in ga podprl.

Zdravko Počivalšek

Glede odgovornosti za naročilo zaščitne opreme pred razglasitvijo epidemije in izrednih razmer Gale pojasnjuje, da vlada sprejme 5-letni program blagovnih rezerv in da je imel zavod na zalogi vse skladno s tem planom. Sredstva so sprostili, nadomestiti pa jih morajo do konca leta 2020.

Vlada Marjana Šarca je za vodenje nabave zaščitnih sredstev pooblastila Ministrstvo za zdravje, potem pa so na zavodu izvedeli, da bodo najpomembnejšo nabavo v zgodovini Slovenije vodili pri njih. Kot poudarja Gale, so bili zelo presenečeni, saj nimajo znanja s področja zaščitnih sredstev. Poleg tega jih je vlada zadolžila tudi za nabavo živil v vrednosti približno 30 milijonov evrov, kar naj bi bilo prav tako v nasprotju s predpisi, saj interventne odkupe po zakonu vodi Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP).

Jelka Godec

Kmalu zatem naj bi prišli na zavod državna sekretarka v uradu predsednika vlade Jelka Godec in Andreja Potočnik, ki naj bi jo poslal Počivalšek. Godčeva naj bi poslala neko tabelo, uradno potrjenih potreb pa na zavodu niso imeli. Zavod naj bi kupoval kasneje tudi stvari, ki jih na tabeli ni bilo. Ko so na zavodu prosili za podatke, so ugotovili, da imajo FFP2 mask naročenih za eno leto in pol 'lombardijskega scenarija'. Gale je prepričan, da javnonaročniške službe po ministrstvih in zdravstvenih ustanovah niso bile aktivirane, ker bi se s tem 'izgubil nadzor' nad postopki nabave.

Od 16. do 20. marca naj bi tako na zavodu prejemali in obravnavali ponudbe za dobavo zaščitne opreme. 20. marca so vse ponudbe posredovali na gospodarsko ministrstvo. 23. marca je skladno z dogovorom gospodarskega in obrambnega ministrstva funkcijo prevzela Uprava za zaščito in reševanje (URSZR). Zavod je odtlej samo še pripravljal in podpisoval pogodbe s ponudniki, ki jim jih je kot ustrezne posredovala Medresorska delovna skupina.

24. marca je namreč vlada imenovala Medresorsko delovno skupino, ta pa je znotraj sebe ustanovila še eno strokovno skupino za pregled ponudb. Kljub temu več kot 40 odstotkov ponudb ni bilo pregledanih. Sej skupine naj bi se v imenu Zavoda za blagovne rezerve udeleževal Mitja Terče, ki je bil sicer v skupini zadolžen za izvedbo nabav.

Poleg tega da se je Terče prepiral s predsednikom Damijanom Jaklinom, naj bi na sejah skupine lagal, da ima Zavod za blagovne rezerve že sklenjeno pogodbo s špediterjem pri vzpostavitvi zračnega mostu s Čingdaom. Zato naj bi Jaklin napadel Galeta na edini seji, ki se je je udeležil, tja pa naj bi ga poslal prav Terče. Jaklin naj bi nato poklical Počivalška in državnega sekretarja Aleša Cantaruttija, da mora Terče takoj priti na sejo.

Urška Bačovnik Janša

Kot navaja Gale, je od razglasitve epidemije do nastopa bolniške prejel okoli 4000 mailov in jih 2000 odposlal ter še okoli 100 mailov s splošnega naslova zavoda. Med njimi je tudi mail premierove soproge Urške Bačovnik Janša, ki naj bi posredovala pri sklenitvi posla s podjetjem soproga predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje Janje Blatnik.

Miran Blatnik je direktor družbe Xan-max, s katerim je Zavod za blagovne rezerve 21. marca sklenil pogodbo za dobavo mask, ščitnikov in oblek v višini 9,8 milijona evrov, pogodba pa je bila po javno dostopnih podatkih nato stornirana.

Med drugim naj bi na Zavod za blagovne rezerve poslala SMS poslanka SDS Alenka Jeraj, ki naj bi 'lobirala' za podjetje Inpro iz Novega mesta. Zakrajška naj bi poklical igralec Roman Končar. Klical naj bi poslanec SDS Franc Breznik, pa župan Škofljice Ivan Jordan. Slednji naj bi ponudil kontakt na Poljskem, ki bi Slovenijo neposredno povezal s kitajskimi proizvajalci.

Kot je še povedal Gale, je od razkritja prejel nekaj groženj in je določena mera strahu vedno prisotna. V enem primeru je zadevo prijavil policiji. Intervju z Galetom si v daljši obliki lahko preberete na portalu 24ur.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .05. 2020 ob  08: 58
enaki ptiči skupaj letijo....edini dosežek vlade je, da nas je pokradla. Prav nobenih sijajnih dosežkov nima, ker bi v teh okoliščinah vsaka vlada enako ravnala. Mogoče bi katera bolje poskrbela za bivajoče v domih upokojencev in nas ne bi strašila z vojno. Mumije, ki nam predstavljajo ukrepe, so navadni podrepniki Janše, ker so vse tiste, ki se z njim ne strinjajo že zamenjali.
Marijan šubic |  04 .05. 2020 ob  18: 52
Niti en mai,niti en dokument,niti en zabeležen telefonski povor nima znaka kaznivega dejanja,zato ta skesanec Gale,ki je podpisoval vse pogodbe zelo zaudarja po nezakonitem.
V svetu ni " žvižgača",kot mediji imenujejo Galeta,ki bi podpisoval karkoli,kot tale Gale,zato so tudi zaščiteni.
Zato je Gale navaden skesanec,ki upa,da s3 bo na ta način izognil pregonu.
Drek |  04 .05. 2020 ob  16: 54
porkamalora : "Dejstvo je, da če bi ostala YU naveza Šarec in druščina bi, glede na direktive.."

Dejstvo je ,da to so blodnje direktno iz tvoje fantazije. Primer: Dejstvo je, da ce bi Hitler zmagal drugo svetovno...bla bla bla FANTAZIJE

"Berem tuje časnike..."

Ja? Katere? Beri malo domače medije , pa boš imel več kot dovolj kraj opreme, goljufij in podobnih nečednosti , še hvalili smo se ,da smo opremo dobesedno okradli drugim državam. In komunistični Janša in podrepniki so potem oropali lastni narod v tipični maniri komunistov, katerih so le še Janša in Pahor predstavniki v slovenski politiki.
Kako pa bi želeli oblast tej tvoji namišljeni komnisti, ko pa so bili na vladi do 2h mesecev nazaj in ODSTOPLI? Zgleda da imaš res domet 5 letnega otroka...
Drek |  04 .05. 2020 ob  16: 45
Zanimivo, da na drugih statiskitah ki jih najdemo na netu porocajo, da v soboto 2.5.2020 je bilo v Sloveniji 5 novih primerov. Zakaj v statistikah tukaj na regionalu niso zabelezene? Kdo laze?
Je precej cudno nakljucje, da se PRVO sprosti omejevalne ukrepe in POTEM statistike kazejo ,da ni novih okuzb..

Tukaj statistike:

en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Slovenia
epidemic-stats.com/coronavirus/slovenia
porkamalora |  04 .05. 2020 ob  16: 44
Tako da moramo priznati, da je Slovenija odlično prebrodila krizo in je posredovanje vlade Janeza Janše v tako kaotičnih okoliščinah več kot odlično, morda še najbolj pohvalno pri bliskoviti nabavi opreme, kjer so najbolj prizadete države zamočile . Berem tuje časnike, še danes je na trgu kaos, kraja opreme, goljufije in podobne nečednosti na nivoju držav. To pa, da komunisti s pomočjo diskreditacije Janeza Janše želijo nazaj oblast ($$$) je jasno tudi 5 letnemu otroku v vrtcu, samo to je druga zgodba in je manj pomembna.
porkamalora |  04 .05. 2020 ob  16: 41
Dejstvo je, da če bi ostala YU naveza Šarec in druščina bi, glede na direktive, ki so jih takrat sprejeli in odziv na krizo, glede na EU statistiko, danes v Sloveniji šteli nekje 3-5.000 mrtvih zaradi COVID 19, če bi se primerjali z italijansko levičarsko zgodbo oz. vedenjem vlade, tja do 15.000.
pajade |  04 .05. 2020 ob  16: 18
Najpomembneje je, da se vsi ti vpleteni v to krajo ne sekirajo preveč in da imajo čisto vest. Mi bomo to lepo plačali, pozabili , in te iste ljudi izbrali na naslednjih volitvah. Vsaka jim čast....
Motoviltz |  04 .05. 2020 ob  13: 28
Po nastopu ministra Pošivauška v oddaji Tarča, je vsak dvom o kriminalnih razsežnostih te afere zbrisan.
Igrati na karto nujnosti ukrepanja za reševanje življenj je žaljivo do vseh žrtev tega virusa.
Tročlanska skupina strokovnjakov je JASNO , NATANČNO in STROKOVNO napisala zakaj ti respiratorji niso primerni !!
Vztrajanje pri teh respiratorjih je torej pomenilo ogrožnje življenj.