Prazniki priložnost za tatove

Goriška

Pred nami sta praznična dneva: dan reformacije in dan spomina na mrtve. Tako kot prejšnja leta se bo marsikdo v tem času odločil za krajši počitek, izlet, obiske prijateljev in svojcev ali obisk pokopališč. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na lastno varnost in varnost svojega premoženja, opozarjajo s Policijske uprave Nova Gorica.

Praznike nekateri nepridipravi izkoristijo za storitev kaznivih dejanj vlomov v stanovanja, poslovne prostore in druge objekte, ki so v tem času običajno prazni.

"Žal se pogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju posvečajo premalo pozornosti in lahko v tem času postanejo tudi oškodovanci zaradi tatvin, vlomov v vozila in stanovanja in drugih kaznivih dejanj," opozarjajo policisti.

Policisti  občanom svetujejo, da v osebnih avtomobilih ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih) ter da vozila dosledno zaklepajo in ne puščajo ključev v ključavnicah, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo gnečo in nepazljivost ljudi.

V primeru tatvin ali vloma v vozilo, stanovanje, poslovne prostore ali druge objekte policisti novogoriške policijske uprave svetujejo, da to takoj prijavite najbližji policijski postaji in do prihoda policistov ničesar ne prijemate ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Previdno tudi v prometu

V prihajajočih dneh je mogoče pričakovati tudi povečan promet, predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča, in cestah, ki vodijo do pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti.

 
"Tudi čedalje krajši dnevi in slabe vremenske razmere nas lahko v tem jesenskem obdobju presenetijo, zato velja opozoriti na dodatno zbranost voznikov in drugih udeležencev v cestnem prometu," so v sporočili za javnost napisali na PU Nova Gorica.

Zato policisti svetujejo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije  v bližini pokopališč.

Policisti občanke in občane zaprošajo, da se v prometu obnašajo strpno, upoštevajo navodila policistov in občinskih redarjev, da bi s tem preprečili morebitne zastoje na cestah in morebitno nezadovoljstvo. Zaradi povečanega prometa in neupoštevanja cestnoprometnih predpisov  lahko marsikdo postane tudi udeleženec prometne nesreče.