Najdena deklica ni na Interpolovem seznamu pogrešanih

Kronika

Interpol je sporočil, da deklice Marie, najdene v romskem naselju v Grčiji, ni na njegovem seznamu pogrešanih otrok. Na Interpolovem seznamu je 38 deklic, mlajših od šest let, a nobena od njih ne ustreza opisu svetlolase in zelenooke deklice, ki so jo odkrili pri nekem romskem paru.

Dobrodelna organizacija Nasmeh otroka, ki začasno skrbi za deklico, je medtem sporočila, da grška policija preiskuje okoli deset primerov pogrešanih otrok, ki bi lahko bili povezani z Mario. Med drugim se osredotočajo na primere iz ZDA, Švedske, Poljske in Francije, je povedal tiskovni predstavnik organizacije Panagiotis Pardalis.

Od konca tedna je organizacija prejela že več kot 8000 klicev s strani ljudi, ki so menili, da imajo za preiskavo uporabne informacije, ali pa so le želeli izraziti sočutje. "Ta primer je izpostavil problem, s katerim se moramo spopasti. Obstajajo starši pogrešanih otrok, ki v agoniji živijo že več let," je ob tem opozoril Pardalis.

Sicer je primer izpostavil tudi luknje v grški javni upravi. Župan Aten Giorgos Kaminis je tako že odpustil štiri vodilne uslužbence mestne uprave. Med drugim se je namreč izkazalo, da so Mario letos prijavili na atenskem matičnem uradu, in to s ponarejenimi dokumenti.

Po poročanju medijev se je število naknadno urejenih registracij rojstev od leta 2011 v Atenah povečalo za osemkrat. Številne prijave vključujejo več kot enega otroka, oče je pogosto neznan, največkrat pa prošnjo vložijo prebivalci iz predelov z velikimi romskimi skupnostmi.

Iskanje bioloških staršev deklice ni obrodilo sadov.

Proti paru, pri katerem so pred dnevi odkrili deklico, so sicer v ponedeljek vložili obtožnico zaradi ugrabitve in pridobitve lažnega rojstnega lista.

Deklico so odkrili v sredo v mestu Farsala med preiskavo v romskem naselju, v katerem je policija iskala orožje in droge. 39-letni moški in njegova 40-letna žena sta policiji posredovala nasprotujoči si izjavi glede tega, kako sta prišla do otroka. Med drugim naj bi trdila, da je to njuna hčerka, kar pa so DNK testi ovrgli.

Odvetnica romskega para Marietta Palavra trdi, da naj bi par sprejel zapuščeno deklico. Po njenih trditvah naj bi se je njena biološka mati, sicer tujka, želela znebiti. Oblasti medtem sumijo, da je romski par vpleten v trgovino z otroki ali organi.