Staršem romske deklice Marie odvzeli otroke

Kronika

Bratje in sestre svetlolase romske deklice Marie, ki so jo nedavno našli v romskem naselji v Grčiji, bodo v rejništvu in posebnih institucijah, dokler ne bodo njihovi starši sposobni skrbeti zanje, je v četrtek sporočila bolgarska državna agencija za zaščito otrok.

Agencija je sporočila, da bodo za otroke v starosti od dveh do 15 let priskrbeli začasno "v rejništvu, posebnih institucijah in tudi pri sorodnikih". Staršem, Saši Rusevi in Atanasu Rusevu, bodo otroke vrnili, ko bosta "sposobna za njih primerno skrbeti". Do takrat pa bodo otroci v rednem stiku s starši.

Agencija za zaščito otrok je to sporočila, potem ko je v torek naročila pregled razmer, v katerih je sedem bratov in sester Marie živelo v mestu Nikolajevo v Bolgariji.

Štiriletna Maria je nedavno pritegnila mednarodno pozornost, ko so odkrili, da živi z romskim parom, ki nista njena starša, v grškem mestu Farsala. Oblasti so sumile, da je Maria ugrabljena zahodnoevropska deklica, dokler bolgarske in grške oblasti niso našle njenih pravih staršev v Bolgariji. Saša in Atana Rusev sta priznala, da sta deklico pri starosti sedmih mesecev leta 2009 zapustila v Grčiji, ker sta bila preveč revna, da bi lahko zanjo skrbela.

Mati Sašo sedaj preiskujejo zaradi suma, da je Mario prodala, za kar bi ji grozilo šest let zapora, a mati zanika, da bi prejela denar.

Bolgarija je sicer v torek izrazila željo, da bi Mario, ki se trenutno nahaja v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka, vrnili v Bolgarijo. Če bi se vrnila, bi jo dali v oskrbo dobrodelni organizaciji za zapuščene otroke in sirote.