Najprej opazujejo, potem vlomijo

Kronika

Sežanski policisti v zadnjem mesecu beležijo večje število vlomov v stanovanjske hiše, od koder vlomilci odnašajo predvsem denar in zlatnino.

Policisti so na podlagi konkretnih primerov ugotovili, da storilci vlamljajo predvsem popoldan, in sicer od mraka pa do 20. ure. Storilci kaznivih dejanj objekt praviloma pred tem opazujejo in v temi vstopajo v notranjost, so sporočili iz PP Sežana.  V nekaterih primerih so bili lastniki od doma samo dve uri, objekt pa je bil neosvetljen, še razlagajo na policiji.

Policija svetuje

- Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.

- Ne odpirajte vrat neznancem.

- Zapirajte in zaklepajte vhodna vrata.

- Pred vhodnimi vrati imejte ustrezno razsvetljavo. Zelo priporočljiva je senzorska luč.

- Vrata opremite s ključavnico z varovalom ali varnostno verigo in kukalom.

- Namestite domofon ali videofon.

Do prihoda policije ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.

Če vas oropajo, ne reagirajte pretirano pogumno, še posebej, če je ropar fizično močnejši, oborožen ali če je roparjev več, še svetuje policija.

Takoj po dejanju pokličite policijo!

Lahko pa policiji pri izsleditvi roparja precej pomagate, če si dobro zapomnite ali takoj zapišete predvsem osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo), registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila ter smer, kamor so roparji pobegnili.