Osem let po ropu banke SKB se začenja sojenje

Kronika

Deset mesecev po prvem predobravnavnem naroku se na ljubljanskem okrožnem sodišču danes začenja sojenje domnevnima roparjema banke SKB. Obtožena Sašo Nose in Dejan Vidmar sta priprta od aretacije marca lani, grozi pa jima med pet in deset let zapora. Na predobravnavne naroke nista prišla, sporočila sta le, da se o krivdi ne bosta izrekla.

Obramba je po prvem predobravnavnem naroku uspešno izločila del dokazov - zapisnike o njunem zaslišanju na policiji ob aretaciji - zato je bil spis dodeljen drugemu sodniku.

Pred začetkom sojenja sta zagovornika, Dejan Marković in Gorazd Fišer, predlagala zaslišanje vseh oškodovancev, ki so jim roparji vlomili v sefe. Poleg tega sodišču predlagata, naj kot priče povabi vse varnostnike družbe PCA, ki so sodelovali pri varovanju sefov banke SKB, ter vse, ki so sodelovali pri preiskavi ropa.

Marković predlaga tudi novo analizo bioloških sledi in prstnih odtisov, obenem pa je v spis predložil odpustnico iz beograjske bolnišnice, ki dokazuje, da je bil Vidmar v času ropa na operaciji v Beogradu.

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005

Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli z odpiranjem sefov. Vlomili so v 428 sefov, še v dodatnih 29 so poskusili vlomiti. Po oceni policije so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Vidmar naj bi neposredno sodeloval pri ropu, Nose pa naj bi v banki delal kot varnostnik. Prav on naj bi bil eden od dvojice varnostnikov, ki so jih roparji zavezali in pustili ležati na tleh, da bi lahko nemoteno vlamljali v sefe.

Kasneje je Nose zaradi duševnih bolečin tožil podjetje PCA, ki je varovalo omenjeno banko in tožbo tudi dobil. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je Nosetu prisodilo 9300 evrov odškodnine z zamudnimi obrestnimi.

Deli novico: