Še več bo "praznih" stanovanj

Slovenija

Letos se že vse leto ukvarjam z davki na nepremičnine. Ker oddajam stanovanje. Najprej sem morala januarja oddati napoved za odmero davka od oddajanja premoženja v najem. Nato je prišla položnica za akontacijo tega davka. Vmes dohodnina, nato pa še nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, piše Vesna Tomaževič v Financah.

November je tu, pa še nimam plačanih davkov v zvezi s tem ubogim stanovanjem. Zato pravzaprav podpiram davek na nepremičnine. Potrebujemo preprostejše pobiranje davkov, ker je tako lažje za vse. Zna kdo od vas na primer izračunati, ali so vam pravilno odmerili nadomestilo za uporabo zemljišča?

Se splača ali ne splača varčevati v nepremičninah ali vanje vlagati? Investitorji imajo svoj preračun, gospodinje svojega, tu res ni enoznačnega odgovora. A pri vsej stvari me fascinira nekaj drugega. Zanima me, ali se ne bi dalo o teh stanovanjih, ki so prazna ali pa se oddajajo, večinoma na črno, razmišljati širše. Za zdaj vse kaže, da so samo fiskalni vir. Pa bi lahko bila veliko več. Lahko bi bila del stanovanjske politike.

Nima smisla, da stanovanjski skladi gradijo nova neprofitna stanovanja, če je na trgu dovolj praznih. V interesu države je, da so ta stanovanja polna. Da imajo njeni državljani streho nad glavo in da pobere še davek od najemnin. Vsak tak poskus je povezan prav z davkom na nepremičnine. Ker se bodo zaradi tega in s tem vzpostavile in uredile določene evidence, ki sploh omogočajo, da se preštejemo in ugotovimo, kako pametno naprej, še piše komentatorka.