PO NAJBOLJ ČRNEM SCENARIJU: Segrevanje ozračja bi lahko odtalilo tudi do 15 tisoč let stare viruse!

Svet

V prazgodovinskem ledu na tibetanski planoti so znanstveniki odkrili neznane starodavne viruse stare do 15.000 let. Raziskovalci so namreč iz ledenika izvlekli dve kepi ledu in v njiju našli 33 patogenov, ki jih človek še ni videl.

Kot ugotavljajo znanstveniki, bi segrevanje ozračja, ki topi ledenike, lahko privedlo tudi do tega, da bi se starodavni virusi spustili v ozračje. Današnji svet pa nanje najverjetneje ni imun. Kakšen potencial imajo ti virusi, ni znano, nekateri od njih bi bili lahko smrtni, spet drugi neškodljivi.

Znanstveniki so svojo študijo objavili tudi na spletu, izsledkov svojih raziskav pa niso želeli posebej komentirati, saj jih je treba še pregledati. Povedali so le, da je veliko zanimanja za preučevanje izumrlih virusov, shranjenih v ledenikih, a morda to ne bo mogoče, če se bo led zaradi segrevanja ozračja talil tako hitro.

Leta 2016 se je že zgodilo, da se je zaradi odmrzovanja permafrosta v Sibiriji odtalil tudi virus antraks, zaradi česar je umrlo 2.300 severnih jelenov. Samice so takrat evakuirali iz regije, da bi preprečili širjenje bolezni. Okužilo se je tudi osem ljudi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  15 .01. 2020 ob  14: 33
Magari, da bi bilo ????