PO BLOKADI OBČINSKEGA RAČUNA MARKOČIČ MIRI: "Kljub temu da je situacija zelo resna, ni razlogov za preplah"

Izola

Kot smo že poročali, je izolska občina včeraj prejela sklep o izvršbi podjetja R Mercuri zaradi plačila odškodnine v višini skoraj 1,9 milijona evrov, kar znaša skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna. Danes je občina že vložila ugovor zoper sklep o izvršbi, v katerem je predlagala drugačno izvršilno sredstvo in ugovarjala zoper rubež na denarna sredstva občine. Poleg tega je občina vložila tudi predlog za odlog izvršbe, ker je zoper sodbo višjega sodišča vložila izredno pravno sredstvo.

Novoizvoljeni izolski župan Danilo Markočič se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal šele dva dni pred nastopom svojega županovanja, čeprav je dogajanje, zaradi katerega je prišlo do sodnega spora med podjetjem R Mercuri in občino staro že desetletje. V letošnjem letu se je župan večkrat sestal s predstavniki podjetja iz Bistrice ob Sotli, da bi izvršbo v višini 1,9 milijona evrov zamaknili do sprejema novega proračuna. Do dogovora ni prišlo, občina pa je včeraj prejela sklep o izvršbi.

Občina ima blokiran račun

Kljub trenutni blokadi občinskega računa, ki pomeni, da gredo vsa vsakodnevno razpoložljiva sredstva za poplačilo upnika, je župan že pred prejetjem sklepa o izvršbi, skupaj s strokovnimi službami in pooblaščeno odvetniško družbo, preučil in pripravil več možnih ukrepov, če bi do izvršbe dejansko prišlo, so zapisali na občini.

V začetku leta je postala izvršljiva odškodninska terjatev podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli zoper občino v višino skoraj 1,9 milijona evrov. Toliko naj bi skupaj z obrestmi znašala izgubljena poslovna priložnost v Izoli.

Občina Izola je danes tako vložila ugovor zoper sklep o izvršbi. "Strokovne službe so namreč pripravile izračun višine sredstev, ki so potrebne za izvajanje temeljnih nalog občine. Slednje so na podlagi 149. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju izvzete iz izvršbe in zato ne bi smele biti predmet le te. Glede na navedeno občina meni, da ni zadržkov, da sodišče ugovora zoper rubež denarnih sredstev, ki so nujno potrebna za delovanje občine, ne bi upoštevalo in kar se da hitro ugodilo navedenemu ugovoru. S tem bi dosegli, da bi občina normalno delovala in občani ne bi občutili negativnih posledic izvršbe," dodajajo.

Rubež nepremičnin namesto sredstev na računu

Prav tako je občina izkoristila zakonsko možnost, da predlaga sodišču, da slednje dovoli drugo izvršilno sredstvo, in sicer izvršbo na nepremičnine namesto na denarna sredstva. Občina Izola ima namreč več nepremičnin, ki so primerne za prodajo in ocenjuje, da bi na ta način bila sposobna poplačati upnika. Markočič je skupaj s strokovnimi službami že pripravil seznam parcel z ocenjeno vrednostjo, ki bi lahko bile predmet prodaje in ga priložil sodišču skupaj z ugovorom.

Izolski župan Danilo Markočič

Občina je podala tudi predlog za odlog izvršbe, ker je zoper sodbo mariborskega višjega sodišča vložila izredno pravno sredstvo. To pomeni, da upnik ne bi zasegel občinskega premoženja vse do zaključenega revizijskega postopka, ko bi bilo znano ali vrhovno sodišče potrjuje dosedanje sodbe oziroma bi po ponovni preučitvi primera zavzelo drugačno stališče ter morda zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

"Kljub temu da je situacija zelo resna, ni razlogov za preplah, saj bomo naredili vse kar je v naši moči, da bi kljub prejeti izvršbi podjetja R Mercuri zaščitili interes občanov in občank," je odločen Markočič, ki ocenjuje, da bi lahko s tolikšnimi denarnimi sredstvi, ki prestavljajo skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna zagotovili stanovanja številnim mladim družinam ali prvo fazo izgradnje kulturnega doma.

Kot poudarjajo na občini, "ne gre prezreti dejstva, da je višje sodišče v Mariboru enkrat že zavrnilo tožbeni zahtevek družbe R Mercuri, kar pomeni, da je menilo, da slednja do odškodnine ni upravičena. Kasneje pa se je odločitev ravno na podlagi presoje vrhovnega sodišča povsem spremenila in je isto sodišče v Mariboru tožbenemu zahtevku ugodilo" .

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
madafaka |  19 .01. 2019 ob  10: 17
vlagajo se izredna sredstva in odlogi, obresti pa tečejo in tečejo in bodo kmalu presegle glavnico.. da ne govorimo še o stroških prodaje nepremičnin in dejstvu, da bo občina morala prodajati pod ceno. Kriv je župan, ki je 2005 podpisal pogodbo s katero se je zavezal spremeniti prostorsko ureditev za nepremičnine, ki jih je prodal, čeprav je vedel, da je to pristojnost občinskega sveta. Prav tako je kriv prejšnji župan (2010-2018), saj je skupaj z nesposobnimi odvetniki 2 mandata zavlačeval namesto, da bi s poravnal.. rezultat je pa 800.000,00 EUR obresti, ki jih mora sedaj občina plačati več.

"pričakujemo, da bo župan Markočič občinskemu svetu "predlagal sklep, da se opravi pravna revizija primera med letoma 2005 in 2019 in da se preveri, če ni morda prišlo do ravnanj, ki bi nakazovala na sum kaznivih dejanjih posameznih funkcionarjev, zaposlenih in zunanjih izvajalcev občine v tem obdobju." Predlagajo, da se za pravno revizijo angažira odvetniško pisarno, ki v tem obdobju ni sodelovala z občino, nadzorni svet pa izvede nadzor javne porabe".
bubobubo |  18 .01. 2019 ob  19: 10
župan je dobil že na začetku lepo darilo, kdo bi vedel kaj še sledi
ManofSteel |  17 .01. 2019 ob  14: 29
Za ta primer 2 milijona Kloko. Kolenc 2 milijona za Ribo. Pride še ena milijonska tožba iz strani Ribice iz ribiškega pomola. To smo tuđi podedovali od Koljonca. Pečanova nas je Itak gonobila za naslednjih 100 let. Kod je zdaj na vrsti....jQuery112307314626504667103_1547763599422? A se no novopečeni župan zgledoval po svojih predhodniki??? Toplo ti odsvetujem dodatnih stroškov. Predlagao bi ti, da najameš najboljše odvetnike, kot je sam predlagal Koljonc. Da občina toži Koljonca, Pečanovo im Klokiča za nastalo škodo!
kaslc |  17 .01. 2019 ob  10: 15
POPRAVITE ŽE ENKRAT DELOVANJE TEGALE COPYPASTE PORTALA.
kaslc |  17 .01. 2019 ob  10: 07
Kdo je odgovoren in bo odškodninsko odgovarjal za tole sranje iz strani občinejQuery112308670510017417274_1547715609291
Zakaj režimski novinarji niste pisali o tem že meseca oktobra 2018 ko se je že vedelo za to?(Cerin PN, bila posebej opozorjena na to)
Ter zakaj niso vsi ti vrli Izolski veljaki (Mef,Pečanova ;Markočec,Simonovič,Skok),te novice povedali takoj ko so dobili tožbo v roke.
Kdaj bodo sprožili kakšno odškodninsko tožbo proti Kolencu,Periču???

kaslc |  17 .01. 2019 ob  10: 06
Kdo je odgovoren in bo odškodninsko odgovarjal za tole sranje iz strani občinejQuery112308670510017417274_1547715609287
Zakaj režimski novinarji niste pisali o tem že meseca oktobra 2018 ko se je že vedelo za to?(Cerin PN, bila posebej opozorjena na to)
Ter zakaj niso vsi ti vrli Izolski veljaki (Mef,Pečanova ;Markočec,Simonovič,Skok),te novice povedali takoj ko so dobili tožbo v roke.
Kdaj bodo sprožili kakšno odškodninsko tožbo proti Kolencu,Periču???
kaslc |  17 .01. 2019 ob  10: 05
Kdo je odgovoren in bo odškodninsko odgovarjal za tole sranje iz strani občinejQuery112308670510017417274_1547715609287
Zakaj režimski novinarji niste pisali o tem že meseca oktobra 2018 ko se je že vedelo za to?(Cerin PN, bila posebej opozorjena na to)
Ter zakaj niso vsi ti vrli Izolski veljaki (Mef,Pečanova ;Markočec,Simonovič,Skok),te novice povedali takoj ko so dobili tožbo v roke.