IZOLSKI 1,9 MILIJONA TEŽAK DOLŽNIŠKI 'MLINSKI KAMEN': Sestanek z R Mercuri odpadel, bo prišlo do izvršbe?

Izola

Novi izolski župan Danilo Markočič se ubada s skoraj 1,9 milijona evrov težkim dolgom občine do podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli, ki je postal izterljiv v začetku leta. Za prejšnji petek predviden sestanek s predstavnico družbe je odpadel, izvršbe pa za zdaj ni bilo.

Markočič je ob prevzemu županskih poslov prejšnji mesec izvedel tudi za sodno izvršljivo odškodninsko terjatev podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli. Omenjeno podjetje je leta 2005 kupilo približno 2300 kvadratnih metrov veliko zemljišče s 600 kvadratnimi metri veliko halo. Leta 2007 je nato z nekim hrvaškim podjetjem sklenilo predpogodbo za prodajo v višini 3,03 milijona evrov ob pogoju, da v enem letu prenehajo veljati prostorske omejitve za tisto območje.

V tistem obdobju so še vedno veljali začasni ukrepi za varovanje prostora, saj je občina že leta 2000 na širšem območju ladjedelnice prepovedala parcelacijo zemljišč in novogradnje na njih vse do sprejema novega prostorskega načrta, ki mimogrede še ni sprejet. R Mercuri naj bi bil zemljišče s halo prisiljen prodati Raiffeisen Leasingu, ki je še zdaj lastnik, za 1,9 milijona evrov. R Mercuri je tako občino tožilo zaradi izgubljene poslovne priložnosti v višini 1,1 milijona evrov, kolikor znaša razlika v ceni, plus obresti.

R Mercuri je tožbo leta 2015 sicer izgubilo, a jo nato dobilo po reviziji postopka, ki ji je ugodilo vrhovno sodišče. Podjetje, ki ga je ustanovil nemški AR Force GmbH, njegov direktor je Andrej Rautner, prokuristka pa Tadeja Hočevar, po javno dostopnih podatkih naj ne bi imelo nobenega zaposlenega.

Največja težava za občino je, da denarja na računu za poplačilo dolga nima niti ne more vzeti bančnega posojila, zato je župan Markočič prokuristko Hočevarjevo prosil za odlog plačila do marca, ko naj bi sprejeli občinski proračun za leto 2019.

Nov sestanek vodstva občine s predstavniki podjetja R Mercuri je bil predviden za prejšnji petek, vendar je odpadel, so za STA danes potrdili na občini. Nov termin za sestanek še ni določen, do izvršbe dolga nad občino pa ni prišlo, so še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  10 .01. 2019 ob  14: 19
DOLGOVI PRETEKLOSTI

Glede na to, da segajo gornji dogodki z "Amonovo halo" kar 11 let pred sedanjim nastopom mandata novega župana Danila Markočiča in novokonstituiranega Občinskega sveta v Izoli, bi bilo zelo primerno, da bi prepustili reševanje tega težkega bremena, tistim v takratnem političnem atriju, ki so zakrivili in bili akterji takratnega dogajanja. To, da bomo sedaj vsi davkoplačevalci prizadeti in bo močno okrnjeno delovanje vseh v Izoli zaradi izplačila ogromne škode, ki z obrestmi znaša 1.900.000 €, bo močno načelo občinski proračun, saj je že sedaj v sklepu o začasnem financiranju Občine Izola od januarja 2019 do marca 2019, že primanjkljaj - 509.301 €.
Gordijski vozel se samo še bolj zapleta...in uresničitev predvolilnih obljub tudi...
/izola.si/wp-content/uploads/2018/12/URADNE-OBJAVE-25_2018.pdf

PER ASPERA AD ASTRA
Prek trnja do zvezd

BOB DNEVA

"V teh prijetnih, z lučkami obsijanih dneh človek sam sebe včasih prevara, da mu je lepo, in se celo zakreditira, da lahko kupi darila. Občutek dajati je pomemben, a potem zmanjka za osnovne življenjske potrebe."
Rok Metličar,predsednik škofijske Karitas Celje
Sreda, 19. december 2018
/vecer.com/vecerp.../bob-dneva

BOB DNEVA

"Vsi želimo biti mojstri v svojem poklicu, službi, kaj pa naše življenje? Na to, da bi bili mojstri življenja, smo pozabili."
Dr. Uroš Dobnikar, kirurg travmatolog
Ponedeljek, 7. januar 2019
www.vecer.com/vecerplus/bob-dneva

BOB DNEVA

"Že več kot četrt stoletja smo v kapitalističnem gospodarskem sistemu, naši vodilni ekonomisti in politiki pa še vedno živijo v svojem svetu. Zato se v gospodarsko tekmovanje s konkurenco podajamo z loki in sulicami proti puškam in topovom."
Peter Glavič, ekonomist
Torek, 8.januar 2019
www.vecer.com/vecerplus/bob-dneva

BOB DNEVA

"Živimo v poplavi obljub, kako priti do boljšega počutja in večje učinkovitosti. Prav bi bilo, da v pristojnih ustanovah delujejo strokovne službe, ki bi ustrezno prebrale zrnje od plev."
Andreja Mikuž, klinična psihologinja
Sreda, 9. januar 2019
www.vecer.com/vecerplus/bob-dneva