PIRANSKA OBČINA ODGOVARJA GZOP: To so zapisali v sporočilu za javnost

Piran

Potem ko so se včeraj glede investicije v ribiško pristanišče v Seči oglasili iz stranke Gibanje za Občino Piran (GZOP), kjer so zavrnili namige, da so njihovi svetnili proti sprejemu ureditve, so zdaj svoj odgovor poslali še z Občine Piran. V izjavi za javnost so zapisali, da želijo pred jutrišnjo izredno sejo, na kateri bodo občinski svetniki odločali o nadaljnih korakih pri pripravi projekta za prijavo na evropska sredstva, razjasniti vse dvome. Kot pravijo, namerava občina hkrati z glasovanjem o investicijskem projektu ureditve ribiškega pristanišča Seča na pobudo lokalnega prebivalstva pristopiti k ureditvi lokalne ceste s pripadajočo infrastrukturo, v investicijski projekt pa pristopajo z zavedanjem in spoštovanjem kulturne ter naravne dediščine Krajinskega parka Sečoveljske soline.

"Občina želi z ureditvijo Ribiškega pristanišča ribogojcem in školjkarjem omogočiti varne pogoje za delo ter urediti sedaj zanemarjeno območje, ki predstavlja po mnenju velike večine prebivalcev in obiskovalcev eno izmed najbolj degradiranih delov slovenske obale," so na piranski občini zapisali v uvodu svoje izjave. Poudarili so, da območje ribiškega pristanišča ne posega v območje starega "škvera", temveč to območje ohranjajo v sedanjem stanju.

Kot so pojasnili, projekt ureditve pristanišla med drugim zajema zaščito rastlin, saj je predvidena njihova presaditev na manj izpostavljeno območje. Za zaščitene ptice iz krajinskega parka, kjer bi se začasno odlagal mulj, pa je predvidena izvedba novih gnezdišč.

Projekt po besedah občine predvideva tudi ekološke izboljšave, saj ne bo več nevarnosti iztekanja tekočin iz ob oseki nasedlih plovil, meteorne vode pa bi se odvajale preko lovilcev olj. Za fekalne odplake bi se uredila mala komunalna čistilna naprava z uporabo prečiščene odpadne vode za splakovanje sanitarne vode.

Mulj bi očistili na globino do 2,5 metra, kar pomeni, da tam morebitna plovba čezoceanskih ladij, ki so se omenjale v medijih, ne bo mogoča. Obalni zid bo po navedbah občine obložen s kamnitimi bloki, celotna konstrukcija pa bo slonela na lebdečih pilotih, ki predstavljajo najmanjši možni poseg v več deset metrov globoko muljasto dno.

Na občini so dodali, da ureditev ribiškega pristanišča pomeni obenem začetek urejanja protipoplavnih nasipov na Dragonji, za katere bi uporabili izkopani mulj. "Projekti Ribiškega pristanišča, Jernejevega kanala in protipoplavne zaščite Sečoveljskih solin so tako medsebojno povezani in se dopolnjujejo. Ureditev plovne poti pristanišča predstavlja začetek ureditve plovne poti Jernejevega kanala," so še dodali na občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija