PIRANSKI OBČINSKI SVET ZAVRNIL UREDITEV PRISTANIŠČA SEČA: Občina bo izgubila dva milijona evropskih nepovratnih sredstev

Piran

Piranski občinski svet na četrtkovi redni seji ni potrdil investicijskega programa za ribiško pristanišče Seča in območje samega pristanišča. Tako bo občina izgubila okoli dva milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev, država pa bi v tem primeru morala plačati penale, je opozoril direktor občinske uprave Aleš Buležan.

Celovita ureditev ribiške infrastrukture na omenjenem območju je bila ocenjena na 2,54 milijona evrov, pri čemer si je občina obetala 2,1 milijona evrov sredstev iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. S pomočjo evropskega sklada je občina že uredila ribiški pristanišči v Piranu in Strunjanu ter zanje pridobila 3,3 milijona evrov nepovratnih sredstev.

S tokratno naložbo pa naj bi uredili neposredni in priobalni pas rta Seča na iztoku Jernejevega kanala, ki je namenjeno izvajanju ribogojstva in školjkarstva. Skladno s projektom naj bi poleg vrste sanacijskih del poglobili plovno pot v pristanišče, zgradili nov pomol dolžine 36 metrov ter uredili 15 priveznih mest za plovila dolžine med osmimi in 24 metri.

O potrebi po ureditvi območja je v občini vladalo soglasje že leta, a očitno so nesoglasja v sedanji sestavi občinskega sveta, kjer župan Đenio Zadković nima več podpore Gibanja za občino Piran, na čelu katerega je bil tudi izvoljen za prvega moža občine, bila prehuda. 

Rdeča luč projektu pa ne bo ostala brez posledic. Kot je ob robu seje občinskega sveta opozoril Buležan, so nepovratna evropska sredstva v višini okoli dveh milijonov evrov izgubljena, saj bi jih morala občina koristiti še v tem letu. V kolikor bo ministrstvo moralo sredstva vrniti EU, bo država morala plačati penale

Buležan je ob tem obžaloval, da se svetniki niso odločili podpreti investicije v degradirano območje, ter spomnil, da je občina za projekt do zdaj že porabila okoli 50.000 evrov. "Če bi dobili nepovratna sredstva, bi strošek teh 50.000 evrov lahko vključili v ta nepovratni del," nam je po seji po telefonu pojasnil Buležan. Glede na to, da je vprašanje ureditve območja Seče povezano tudi z ureditvijo Jernejevega kanala, ki se steka v morje prav pri Seči, občina zdaj verjetno ne bo zakupila vodne pravice, je dodal Buležan.

Skladno z dogovorom z ministrstvom za okolje in prostor bo tako slednje po pričakovanjih Buležana odstranilo vsa plovila iz kanala, občina pa bo izgubila pristanišče.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Seba |  15 .07. 2019 ob  19: 56
Bule je car! Prava legenda!
Bule za župana!
Ares |  14 .07. 2019 ob  11: 26
najbrž so že zmenjeni da to nekdo odkupi sam uredi pristanišče in dobro kasira....
speris |  14 .07. 2019 ob  11: 15
-5
Zakaj je vhod pomemben? Kje to pise in kdo je to dolocil in zakaj je to dolocil? Res ne razumem. Zakaj je treba uredit ribisko pristanisce prvo? Ce je ze funkcionalno? Kaj ima to veze z jernejevim kanalom? Samo zato ker je to nekdo rekel, je tako prav al kako? Nekje je treba zacet ja, pa zacnimo pri stari colnarni navzven? Zakaj ne?
vseved |  14 .07. 2019 ob  02: 24
Kaj pa če bi kanal kar zasuli z zemljo in tam posadili rožice?
Tina K. |  13 .07. 2019 ob  23: 35
Speris kot sem razumela, je vhod pomemben. Zato prvo treba uredit ustje jernejevega kanala in pol jernejev kanal. Zato pa se to dela. In se so septembra lih za pridobi eur sredstva.
Mislim da uprava ima sposodne ljudi in vedo kaj delajo. Če so vse naredili in pridobili vsa pozitivna mnenja za vse iz Lj,narava,... ne vem kaj je tako napačnega.
Preba iti po vrsti. In škoda ker je padlo že na začetku.
Nekje pa treba začet.. Ponavadi se more na začetku.
Lp
speris |  13 .07. 2019 ob  23: 24
-2
Tina K. Podpiram da se ta del uredi, ampak mi je pa zelo cudno da se pogojuje ribisko pristanisce za ureditev jernejevega kanala. Mislim da bi morali najprej jernejev kanal urediti sele naknadno ostale zadeve. Tisto "ribisko pristanisce ze ima dva uporabna pomola, jernejev kanal je pa texas. Torej naj se resi najprej tisto kar ne stima. LP
Tina K. |  13 .07. 2019 ob  22: 54
Sperisi.. A tako podpirate da se nič ne naredi. Rajši da ostane tako? Zavrniti več kot dva milijona eur sredstev, da se uredi?
In to zakaj? Ker? Treba vse gledat negativno in nič narediti?
Pol pa še govori kako se nič ne dela, kako je vse narobe.
Ko je projekt pred vrati, se ga pa podre? Ja, bravo.. Res, tako se dela.

MA pol ne govorit kako ljudje ne delajo nič, in se nič ne uredi v občini.

Sej, to kar se je volilo, to sedaj naj sedi tam.
Upam, da naslednje volitve bodo ljudje prej pomislili dobro komu se da glas za OS
Tina K. |  13 .07. 2019 ob  22: 47
Speris, kako kaj mi ni jasno?
Povedali so lepo. Sedaj septembra so na voljo evropska sredstva za ta del. Ki jih bi bilo super pridobit in ta del uredit.
Ta del se more prvo urediti, in pol jernejev kanal. To je pogoj.
In kaj meni ni jasno? Meni vse. So lepo povedali.
Ker tega dela sedaj z EUR sredstvi ne bodo uredili. Bo jernejev kanal padel.
Ne vem kaj folku tu ni jasno.
Občinska uprava je pripravila vse za ta del. Ko bi čez par mesecev projekt bil končan, bi ministrstvo poskrbelo se za j. Kanal.
Ker je Seča padla, je zgubljen tudi j. Kanal.
Tak je bil dogovor.

Kaj ni Jasno.

Lepo je rekla gospa, da bodo spremljali kdaj bo razpis EU sredstev se za skver. Brez evropskih sredstev, občina nima toliko denarja.
Ne vem no.. Ali vi razumete ali ne.. Prvo Seča, to je pogoj za j. Kanal.

Sej je bilo vse lepo povedano. Gospa na OS je zelo lepo razložila vse.
speris |  13 .07. 2019 ob  22: 10
-7
Sicer se pa ne cudim da ste zavedeni, saj je tukaj tale clanek spacan skupaj samo da nekaj mesa meglo in daja slike od jernejevega kanala..
speris |  13 .07. 2019 ob  22: 09
-4
Tina K. nevem kaj tebi ni jasno, tukaj ni govora o jernejevem kanalu ampak samo o RIBISKEM pristaniscu pri restavraciji Ribic.
ManofSteel |  13 .07. 2019 ob  21: 54
14
Bravo OS, sami sebe ste ustrelili v koleno. Gotofi ste jajajajaja
Tina K. |  13 .07. 2019 ob  21: 29
13
Čestitke direktorju Bulezan in občinski upravi za tak projekt. Vsi smo čakali zadnja leta, da se zadeva uredi. In dobili ste vsa soglasja, za vse.
Kot je rekla gospa ki je projekt predstavljala. Sedaj ko so zavrnili, bodo pa nosili posledice ko se bo vse zrušilo.
Pol občina kje bo dobila denar za ureditev? Pol kaj bo?
Neverjetno kakšni ljudje.
Ne vem kaj ima župan take podžupan, ki ga ne podpirajo? Kaj sploh delajo tam, če niso za dobrobit občanov, da se kaj uredi.
Pol pa hvalijo Koper in Borisa kako lep je Koper.
In Piran da je mrtev..
Boris je naredil ogromno, seveda Koper je sedaj lep.
V Piranu vse ustavijo. Zdaj ko uprava končno dela dve leti,.. Folk zaustavi sposobne ljudijQuery112308071953112859525_1563045793508?

Se enkrat čestitke g. Buležanu in upravi.
1