GZOP ZAVRAČA NAMIGE, DA SO PROTI UREDITVI PRISTANIŠČA SEČA: "Nismo proti razvoju, zahtevamo le pravi način in postopke odločanja"

Piran

Potem ko piranski občinski svet na četrtkovi redni seji ni potrdil investicijskega programa za ribiško pristanišče Seča in območje samega pristanišča, se bo ponovno na to temo sestal na izredni seji v petek. Medtem pa so se odzvali v Gibanju za občino Piran (GZOP), kjer zanikajo, da so njihovi svetniki proti sprejemu ureditve, temveč le zahtevajo dodatna pojasnila, ki jih še vedno niso dobili.

Sprejem investicijskega programa za ribiško pristanišče Seča je pogoj za nadaljnje aktivnosti v zvezi s projektom, pri katerem občina računa na več kot dva milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev. Če bi projekt dobil rdečo luč, naj bi bila evropska sredstva izgubljena, saj bi jih morala občina koristiti še v tem letu. V kolikor bi ministrstvo moralo sredstva vrniti EU, pa bi država morala plačati penale, je ob robu četrtkove seje povedal direktor občinske uprave Aleš Buležan.

O potrebi po ureditvi območja je v občini vladalo soglasje že leta, a očitno so bila nesoglasja v sedanji sestavi občinskega sveta, kjer župan Đenio Zadković nima več podpore Gibanja za občino Piran, na čelu katerega je bil tudi izvoljen za prvega moža občine, prehuda. Na namige v različnih medijih, da naj bi bili ravno svetniki GZOP proti sprejemu ureditve Jernejevega kanala in ribiškega pristanišča, so se s sporočilom za javnost danes odzvali v GZOP, kjer takšne trditve zavračajo.

Kot so zapisali, želijo le jasno pozicijo občine oz. občinske uprave v odnosu do države in sredstev EU, pri čemer poudarjajo, da je bila ta problematika prvič predstavljena v predlogu proračuna, "katerega smo tudi na osnovi pavšalnih ocen in pomanjkanja argumentov za poseg v Krajinski park sečoveljske soline takrat zavrnili. Le z dodatnimi tehtnimi pojasnili in razčlenitvijo vseh pravno formalnih ter drugih posledic v zvezi z morebitnim sprejemom tega sklepa, bomo lahko verodostojno odločali in odločili," so zapisali.

V GZOP so se odzvali tudi glede vračila evropskih sredstev. Kot pravijo, je to dezinformacija: "Na črpanje omenjenih sredstev trenutno še niti ni izvedena prijava na razpis, kakor tudi ni rečeno, da bodo zagotovljena v okviru projekta." Dodajajo, da se zavedajo priložnosti za razvoj občine s tem projektom, a le če bo kontroliran in transparenten. Ob tem so poudarili, da do danes s strani občinske uprave glede projekta niso dobili odgovore in pojasnil na njihova vprašanja.

V kolikor do izredne seje ne bodo dobili utemeljenih odgovorov, bodo glasovali po svoji vesti "v skladu z neodvisnimi svetniškimi mnenji in pogledi na to kompleksno situacijo, kar pomeni morebiti tudi neusklajen nastop". "Nismo proti razvoju, nismo proti gospodarskemu in tehničnemu napredku, še manj sredstvom EU, želimo in zahtevamo le pravi način in postopke odločanja tako za nas in našo prihodnost pomembne projekte, kot je ta," so zaključili v GZOP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  18 .07. 2019 ob  11: 22
Aj aj aj, velika škoda, da sposoben glavni mož občinske uprave odhaja pa še kdo kasneje poleg. Mogoče se bo še komu kolcalo po njemu in ostalih.
Eho |  17 .07. 2019 ob  17: 46
Kaj rečt....Ko se vsake toliko peljem z bičikleto po cesti ob Jernejevem kanalu dobesedno uživam v vsej tisti mogoče še zadnji neokrnjeni preprostosti....Ne bi veliko spreminjal. Uporaba betona za obnovo kanala bi morala biti prepovedana. Poglobit kanal, oziroma ga očisti mulja, dvignit cesto, leseni piloti, leseni mostički, oštevilčit priveze, potegnit vodo in elektriko, cena 50 evro na meter barke in tu se konča....Drugače pa raje vidim, da ostane še naprej tako kot je, kot pa, da to postane "deponija" milijonarjev za njihove 25 metrske jahte....
Mojcaa2 |  17 .07. 2019 ob  17: 12
In žalostno da zaradi teh ljudi, najboljši odhajajo!
Tu je samo za pohvalit obcinsko upravo! Z odhodom, nikoli več takega šefa v Piranu. Žalostno. Imeti najboljše in pustit da gre!

Bravo Hamler in Čarli.
Erazem |  17 .07. 2019 ob  16: 54
12
Dragi Piranesi, koga ste vi volili? Take, ki nič ne razumejo in kar naprej potrebujejo dodatne podatke in pojasnila? Lokalni kup gnoja je premajhen za vse peteline in skopljence.
čarli |  17 .07. 2019 ob  15: 35
13
Če bi zakonodaja omogočala kazensko in materialno odgovornost, vsakega na položaju, bi bila zgodba o uspehu zagotovljena
tko pa paraziti, brez kančka vesti, uničujejo vse, kar je boljše od njihovega domačega praga
izvoljeni so bili samo z enim namenom,
da se končno začnejo spremembe v občini Piran, spremembe za naš in vaš boljši jutri.
žal, so ostale samo mokre sanje.
Hamler |  17 .07. 2019 ob  15: 20
20
GZOP s Petarosom na celu, a nimate danes predstavitev na terenu? No tak info imam, dejte vprasati zupana ce se motim. Ce je to res pol iscete samo krivce drugje. Kot drugo se je najbrz obcina dogovorila za prijavo, ker je ze zlobirala nepovratna sredstva. Za ribistvo ocitno ni drugih projektov za to prespektivo, ki se zakljuci konec leta in obcina Piran ( uprava in zupan) je zlobirala vecji del pogace ( bravo obcina). Za prijavo pa mores imet gradbeno dovoljenje, zdaj pa pametujete. Najbrz pa se ne bi zupan trudil, ce ne bi obcina imela ze zlobirana sredstva. Petaros, ti malo izkoriscas svoj polozaj in civilne iniciative. Dejmo imeti v obcini podgane in smrdljivo obalo, Bravo GZOP in Fakin, ki je zapustil sejo z namenom! To kar ljudje gledamo so risanke, nismo pa neumni.
Mojcaa2 |  17 .07. 2019 ob  15: 05
Bravo Čarli!
Mojcaa2 |  17 .07. 2019 ob  15: 04
12
Zdaj ko jih vsi kritizirajo, pa krivda na druge.
Če so bili pogumni na seji se tako obnašat, naj nosijo posledice. Najlažje sedaj ko jih vsi kritizirajo, rect da je kriv nekdo drugi.
Lepo so na seji povedali svoja mnenja in pokazali obnašanje.
Ljudje komentirajo, da niso zadovoljni. Se bojijo da ne bodo izvoljeni več čez 3 leta in pol. Stolčki jim bežijo.
čarli |  17 .07. 2019 ob  14: 57
14
Aja, sedaj pa nobeden kriv, vsi nedolžni in lepi.
Dejstvo je, da bojo naslednje volitve bile volitve deratizacije
in strah pred izgubo stolčkov na občini, se je pokazal že sedaj
ma sedaj je prepozno, svetniki so se pokazali v odlični formi spodkopavanja vsakega napredka, Bravo
ne bomo vas pozabili.