NEKATERI PIRANSKI SVETNIKI OBSTRUIRALI SEJO: Kljub temu zelena luč za naložbo v ribiško pristanišče

Piran

Piranski občinski svetniki so na današnji izredni seji v drugo vendarle potrdili investicijski program za ribiško pristanišče Seča. Ob tem so sprejeli še sklep o ustanovitvi devetčlanske delovne skupine za nadzor projekta. Del občinskih svetnikov je sicer sejo obstruiral.

Kot je uvodoma pojasnil župan Đenio Zadković, je izredno sejo sklical v izogib oškodovanja občinskega premoženja, saj bi sicer zamudili rok za prijavo na razpis kmetijskega ministrstva in bi tako izgubili dobra dva milijona evrov evropskih sredstev.

Kot je dodal župan, je bila odločitev svetnikov na prejšnji seji v nasprotju z nadrejenim aktom, in sicer občinskim proračunom, s katerim so svetniki predhodno potrdili tudi omenjeno naložbo. Nenazadnje je Zadković opozoril, da so v gradivo pred današnjo sejo vnesli določene spremembe in upoštevali tudi nekatere pripombe svetnikov, zlasti glede prometne ureditve območja vzdolž Jernejevega kanala.

Več svetnikov, zlasti iz vrst Gibanja za občino Piran (GZOP), je sicer oporekalo legitimnosti sklica včerajšnje izredne seje, češ da zanjo niso izpolnjeni pogoji, zaradi česar naj bi bila seja celo nelegitimna. Stališče GZOP je povzel Gabrijel Franca, ki je povedal, da si tudi sami želijo ureditve ribiškega pristanišča, a da se je treba pri tem uskladiti z željami krajanov.

"Naš konkreten predlog je, da se v naslednjih treh tednih končno, po več letih, sploh predstavi projekt tako krajanom, CI Seča, kakor tudi vsem drugim udeleženim in se upošteva pripombe strokovne javnosti," so zapisali v izjavi za javnost. Prepričani so, da je lahko samo skupen dogovor o sonaravnem razvoju vseh prava pot naprej.

Ob ponovni predstavitvi projekta je župan izpostavil, da s tem hkrati omogočajo končno ureditev Jernejevega kanala in protipoplavne zaščite celotnega območja. Vodja občinske samostojne investicijske službe Karmen Pines pa je pojasnila, da se območje sedanjega ribiškega pristanišča ne širi, poleg tega pa bodo v okviru načrta, ki je usklajen tudi z ministrstvi za kulturo, okolje in kmetijstvo, v največji možni meri uporabili obstoječe kamnite bloke.

Po obstrukciji dela svetnikov in ob odsotnosti nekaterih drugih je dnevni red današnje seje sprejelo vsega 13 od skupno 25 članov občinskega sveta. Investicijski program so nato prisotni svetniki potrdili brez glasu proti. Dodatno so na predlog svetnice SD Meire Hot sklenili, da se ustanovi devetčlanska delovna skupina za nadzor projekta, v katero bodo vključeni tudi domačini.

Zadković je po koncu seje izrazil zadovoljstvo nad sprejemom investicijskega programa. "Ta projekt je bil eden težjih, zato ker je bilo treba pridobiti ogromno dokumentacije," je priznal župan, ki je dodal, da so bile vse institucije že pripravljene in so čakale samo še na zeleno luč občinskega sveta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  20 .07. 2019 ob  18: 02
Karkoli že bo od vsega tega, delavska raja ne bo nič bolje živela...Čistilka v hotelu ne bo imela večje plače, tudi kuhar ne, ki gara v restavraciji, niti natakarca v kafiču...Tako to je....Kvečjemu bodo še slabše živeli v primeru, da imajo tam vezano barčico...
Erazem |  20 .07. 2019 ob  13: 19
Dragi stric, tvoje priporočilo je v normalnih okoljih obveza za izvoljene. To je osnovna kultura, da veš, kaj lahko in česa ne.
anton |  20 .07. 2019 ob  11: 45
14
... na "srečo" je zmagal razum nad posameznimi interesi ...
Stric iz ozadja |  20 .07. 2019 ob  08: 45
10
Težka je, težka... Ko se želje, nameni, zamisli, kritike srečajo z dejanskim stanjem in ljudje niso pripravljeni... V občini so se zgodile velike spremembe zaradi GZOP a očitno je, da volilci GZOP kot tudi člani stranke in njihovi vodilni niso bili soočeni z dejanskim stanjem in delom občinske uprave, sistema vodenja slednje in ... brez izkušenj je zelo težko. Vsem članom katerega koli občinskega, pokrajinskega, javnega, državnega odločevalskega organa bi priporočil najprej tečaj normalne komunikacije, verjetno tudi hitri tečaj spoznavanja splošnega upravnega postopka in hitri tečaj osnov delovanja občinske uprave...