ŠE ENA ZAUŠNICA ZADKOVIĆU: Krajani Seče v zbiranje podpisov proti ribiškemu pristanišču

Piran

Krajani Seče so pristopili k zbiranju podpisov peticije proti sprejemanju investicijskega projekta za ribiško pristanišče v Seči v sedanji vsebini in obliki ter brez javne razgrnitve in predstavitve tega projekta ter obravnave na za Sečo pristojni Krajevni skupnosti Lucija. Ta po izjavi predsednice Andreje Humar tudi ni seznanjena s tem projektom. Kot glavne iztočnice peticije so nanizali glavne pripombe, ne izključujejo pa niti drugih sredstev civilne sfere, v kolikor bi bili morebitno naknadno sprejeti sklepi v nasprotju s stališči, pričakovanji in zahtevami krajanov Seče ob Jernejevem kanalu okrog izvedbe tega projekta, pravijo v Civilni iniciativi Seča.

Krajani Seče se namreč ne strinjajo s prevelikim posegom v območje Krajinskega parka in novodobnimi, po njihovem mnenju "neprimernimi betonskimi pomoli", kot tudi s preobremenitvijo tega območja s predvidenimi 15 privezi in to vse do 23 metrov dolgih plovil. Sami predlagajo rekonstrukcijo obstoječih pomolov.

Ob tem poudarjajo, da je po njihovem mnenju izboljšanje obstoječega stanja potrebno, in to čimprej. "Ker na tem območju ni kanalizacije, niti čistilne naprave, je treba najprej poskrbeti za to infrastrukturo na tem javnem, občinskem terenu - ki je projekt menda sploh ne vključuje - kajti kot se vse ob pranju mrež idr. spira v morje oziroma v kanal, naj bi se še naprej?," so spomnili. Ob tem so dodali, da je ustje Jernejevega kanala del napajalnega kanala za soline in zato izrednega pomena za nadaljnji status jedilne soli, še posebej za solni cvet.

"Na načrtovano območje ribiškega pristanišča v Seči pa kar v karjolah, saj drugače ne bo več mogoče," je sporočilo včerajšnje fotografije - malo za šalo, malo pa zares - Andreje Humar, vodje Civilne iniciative Seča.

V Civilni iniciativi Seča predlagajo, da bi se urejanja tega območja lotili z manjšimi posegi in posledično manjšimi stroški. Kot so navedli, so neuradno informirani tudi o tem, da projekt še nima soglasja varuhov kulturne dediščine, ki je "menda tudi v prihodnje vprašljivo."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hamler |  18 .07. 2019 ob  21: 43
Tiramola hahahaha bravo???? oni ne rabijo plocnika, ker ocitno dirkajo s kariolami po gramosu. No salo na stran, cele Benetke imajo zasciteno obmocno floro in imajo priveze v kanalih tako komunalne priveze, komercialne in ribiske ter veliko letalisce. Pri njih se ptici lepo parijo naprej, zato so zgradili se rafinerijo. Obiskovalci in domacini zivijo v harmoniji z naravo in kulturno dediscino brez problema. Torej vprasanje za nase pametne akterje, komu je interes, da se obmocje ne uredi? Ribiskega pristanisca ne, Jernejevega kanala ne, letalisca ne, golfa ne, pa se marsikaj ne. Tiramola se plocnik jim bo kmalu odvec.
Tiramola  |  18 .07. 2019 ob  20: 24
13
Alora. Je kdo pozabil, kako je KS Lucija izgubila vsa zemljišča. Soline, kanal veš teren do avtobusne postaje. Vse pripada Marini. Vprašajte jih ce imajo račun.
Mi smo ostali brez privezov.
Vam se tudi na Seči to dogaja. Mobitel prevzel soline, nekdo bo postavil rampo pri Drogi.
Ponjer vam bo ostala plaža v Bujah.

Bodite previdni, nam Lucijcanom je ostal samo še pločnik..
Lp
Tina K. |  18 .07. 2019 ob  18: 37
Karjolo že ima..so kuazi pronti. Forsi bo CI in GZOP počistili in uredili. Samo pole se ne bodo taku smejali zraven karjole, ku bo treba delat.
Za soglasja, sigurno CI pritiska da se ne izdajo, so že kontaktorali allora v. Kul. Ded. Alla su.. Te storjele ne palijo več.
čarli |  18 .07. 2019 ob  18: 35
18
karjola je stroj, za prevažati gnoj
tale iniciativa naj se kar nakida v karjolo in jih jaz zapeljem v kanalizacijski Jernejev kanal
Jasno je da so glavni akterji proti prenovi pristanišča in kanala, ravno lastniki čolničkov, barkic ipd. škafov
prvo naj poštimajo doma, pred lastnim pragom in ko bojo čez 100 let doma naredili red, se lahko postavijo v vrsto, za pisanje pritožb.
do takrat pa kr doma delat zdrahe !
Hamler |  18 .07. 2019 ob  18: 22
20
Dejmo pomislit koliko his je na tej strani Sece in se dejmo vprasati ali vsi skrbijo za svoje fejalije redno. Ob sprehajanju se vidijo cevi kako lepo vse skupaj tece v morje. Dobro bi bilo, da jih inspekcija malo preveri ali svoje greznice redno prazneno. Po drugi strani je pa obstajajo cistilne naprave za tako malo his. Naj Obcina, da izjavo koliko bi stala kanalizacija samo za njih. CI zeli samo obnovo pomolov, kaj za crne priveze oz njihove? Tam je toliko plovil brez kontrole, kaj se zgodi ob morebitnem puscanju rezeorvarjev kake od bark na crno. A bodo pol zlickarji veseli, ko bo onesnazena voda prisla do solnih polj. Dejte ze enkrat uredit to obmocje in naredit red. Kot da smo v Bangladesu! Pa da ne govorimo o idiotizmu izgube ponujenega denarja!
Erazem |  18 .07. 2019 ob  18: 15
21
Ma, namesto da klobasate, se vprezite in zvlecite te barke ven. Ali pa so vam v okras? Kje je bila "civilna iniciativa" doslej.
anton |  18 .07. 2019 ob  18: 05
14
... najboljše, da se vrnemo v srednji vek in boste zadovoljni ...
... dva milijončka evropskih sredstev pa v luft ...
... "jebote" pa taksna demokracija ...