NE SAMO KAJ, POMEMBNO JE TUDI KDAJ JESTE DOLOČENO HRANO: Raziskovalci svetujejo čokolado pred kosilom, banano po službi

Trendi

Absolutno je pomembno, kaj daste vase oziroma, da uživate raznovrstno in čim bolj naravno hrano, vendar je obenem tudi relevantno, kdaj uživate določena živila. Slednja se namreč razlikujejo glede na njihove učinke, zato je dobro vedeti, v katerem delu dneva jih je najbolje jesti.

Glede na nasvet prehranske svetovalke Natalie Alibrandi na zdravje vpliva tudi čas, v katerem zaužijete določena živila. Poglejte, kdaj bi morali po njenem prepričanju uživati določena živila.

Sladoled ob 6.30

Zanimivo, a japonska študija z Univerze Kyorin v Tokiju je pokazala, da osebe, ki zjutraj jedo sladoled, lažje premagujejo jutranjo utrujenost, jo hitreje odpravijo ter so ob tem manj razdražljive. Zaključek, ki iz tega sledi je: zamrznjena hrana zaužita zjutraj izboljšuje mentalne sposobnosti. Strokovnjaki so dognanja pojasnili takole: hlad stimulira visokofrekvenčne alfa možganske valove, londonski inštitut za psihiatrijo pa temu dodaja, da sladoled spodbuja občutke zadovoljstva, ki so primerljivi s tistimi ob dobitku na loteriji. In kdo takšnih juter ne bi bil vesel?

Jajca ob 7.00

V časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena študija je pokazala, da osebe, ki za zajtrk jedo jajca, čez dan skupno v telo s hrano vnesejo manj energije kot tiste, ki jedo zajtrk sestavljen pretežno iz ogljikovih hidratov. Z beljakovinami bogata hrana, zaužita zjutraj ali takoj po vadbi pomaga ohranjati sitost. Poleg tega je raziskava Univerze Waseda iz Tokija odkrila, da jutranja konzumacija z beljakovinami bogatih živil povečuje mišično maso.

Kava in pecivo ob 10.00

Čeprav večina dan začne s kavo je idealen čas za kofein in lahek vmesni obrok sredina dopoldneva. Raziskava Univerze Tel Aviv je dokazala, da zgodaj zjutraj popita kava lahko spodbuja tesnobnost in nervozo, saj je tedaj zaradi biološkega ritma v krvi visoka količina kortizola, ki zagotavlja budnost, raven tega pa pade nekje do desete ure dopoldne. Zato je tedaj pravi čas za dodatno pomoč v obliki kofeina in za malico iz ogljikovih hidratov.

Študija izraelske univerze, ki je proučevala vpliv ogljikovih hidratov na kilograme, je pokazala še, da imajo ti manjši vpliv na težo, če so zaužiti dopoldne. "Popolno odrekanje določenim živilom spodbuja željo po njih. Zato si dovolite kakšno pecivo, vendar z njim ne pretiravajte in si ga privoščite v najboljšem delu dneva, torej dopoldne," je povedala avtorica študije Daniela Jakubowicz.

Čokolada ob 11:00

Čokolada, pod pogojem, da je ni preveč in da jo pojemo pred kosilom, lahko pomaga pri hujšanju. Ena od španskih raziskav je pokazala, da so ženske, ki so pred kosilom pojedle košček temne čokolade, lažje presnavljale maščobe in so imele v krvi nižjo raven sladkorja od žensk, ki čokolade niso jedle.

Juha ob 12.00

Z nizkokalorično juho zaužito malo pred kosilom je lažje hujšati, je dokazala raziskava Univerze Penn State. Osebe, ki si jo privoščijo, s celotnim kosilom pojedo približno 20 odstotkov manj kalorij kot osebe, ki juhe ne jedo, piše The Sun.

Testenine ob 12.20

Brazilska raziskava iz leta 2021 je prišla do zanimivega zaključka: vnos večine energije v zgodnejšem delu dneva pomaga pri hujšanju in pozitivno vpliva na zdravje presnove. Visoko energijsko hrano je torej priporočljivo jesti v zgodnjem popoldnevu. Glede na rezultate omenjene študije, je torej z ogljikovimi hidrati bogata živila, kamor sodijo testenine, priporočljivo uživati v času kosila. V osmih tednih, kolikor je trajala raziskava, so osebe, ki so sledile temu napotku, opazile znatno zmanjšanje maščobnih oblog.

Banane ob 17.10

Znano je, da banane, ki so bogate z mineraloma kalij in magnezij, pripomorejo k zniževanju količine hormona stresa kortizola v telesu. Ob tem kalij pripomore tudi k sproščanju mišic, v bananah prisoten serotonin ali hormon sreče pa zagotavlja boljše počutje, zato so idealna malica po napornem dnevu v službi.

Žita ob 19.00

V kombinaciji s sestavljenimi ogljikovimi hidrati iz žit je aminokislina triptofan, zastopana v mleku, dobrodošla za večerno uspavanje. Žita z mlekom so torej idealna večerja, so zapisali strokovnjaki ameriške fundacije Spanje.

Kivi ob 21.30

Če zvečer ne morete zaspati, uro preden ležete v posteljo pojejte kivi, svetujejo izvajalci štiritedenske ameriške raziskave. Sodelujoči, ki so uro pred spanjem pojedli dva kivija, so zaspali hitreje od tistih, ki si tega večernega prigrizka niso privoščili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  14 .01. 2023 ob  18: 09
Predvidevam, da te "strokovnjake" plačuje Coca cola, Pepsi, Kellogg's, Nestle, sladkorna industrija, ... Druge razlage ni.