NAPAD ŠTIRIH KANGALOV V BONINIH: "Če bi bila zraven mama mladičev, se danes najbrž ne bi pogovarjali"

Koper

Obalo v teh dneh pretresa zgodba o napadu štirih mladičev anatolskih ovčarjev na domačinko v Boninih. Kljub poškodbam, zaradi katerih je pomoč poiskala na urgenci, dogodek pa še pred tem prijavila policiji, so pristojni ocenili, da gre za lažje telesne poškodbe. Državna tožilka je naročila, da se zadevo obravnava kot prekršek. Za tega je predpisana globa od 200 do 400 evrov. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi se vsako poškodbo, pri kateri je predrta povrhnjica kože, moralo obravnavati kot napad.

O torkovem dogodku so bili malo po 10.30 obveščeni koprski policisti, ki so bili napoteni na kraj dogodka. Tam so ugotovili, da je 50-letna ženska na svojem dvorišču opazila štiri pse, ki se sprehajajo brez nadzora. Stopila je iz hiše z namenom, da opozori skrbnika psov, takrat pa jo je napadel najprej en pes, nakar so pritekli še ostali trije in jo pričeli gristi po celem telesu. Ko je oškodovanka začela kričati na pomoč, so psi prenehali z napadom, so pa še vedno renčali na njo. Odšli so šele, ko se je povsem umirila. V napadu je bila oškodovanka lažje telesno poškodovana in je zdravniško pomoč iskala na urgenci bolnice Izola.

Policisti so ugotovili, da je skrbnik psov pasme kangal (drugo ime za anatolske ovčarje) 29-letni moški iz iste vasi, psi pa do sedaj še nimajo evidentiranega ugriza. O napadu je bila obveščena državna tožilka, ki je naročila, da se zadeva obravnava kot prekršek. Zoper skrbnika psov bo policija uvedla hitri postopek z odločbo o prekršku, o napadu je bila obveščena veterinarska inšpekcija.

PSI V BONINIH POGRIZLI DOMAČINKO: Brez nadzora so vsak dan, mimo njih pa v šolo hodijo otroci (FOTO)

Na naše uredništvo se je obrnila bralka iz Boninov, ki je na božični dan doživela neprijetno, predvsem pa boleče srečanje s sosedovimi psi. Štirje psi pasme anatolski ovčar, znani tudi kot turški kangali, so jo napadli pred njeno hišo, jo popraskali in pogrizli.

Vido Klenovšek, ki smo jo poklicali dva dni po nesrečnem dogodku, smo ujeli ravno pri previjanju ran. Kot pravi, so te še vedno zelo boleče, kakšne psihične posledice ji bo pustil napad psov, raje ne razmišlja. "Če bi bila zraven mama teh štirih mladičev, se danes najbrž ne bi pogovarjali," pove in doda, da so bili nad njeno srečo v nesreči presenečeni tudi vodniki policijskih psov.

Da je pri takih situacijah težko reči, kaj je prav storiti in kaj ne, nam je pojasnil David Pogačnik iz šole Canispoint, ki se ukvarja s prevzgojo psov. "V tisti sekundi reagira vsak drugače," pravi strokovnjak, ki opozarja, da se pri napadu zgodi vse izjemoma hitro, Klenovškovo pa je najverjetneje "rešilo" to, da ni rinila v pse in pred njimi ni skušala zbežati. Kot predvideva Pogačnik, so si napadeno psi po vonju najbrž zapomnili od njenih sprehodov s psi v okolici. Tudi sama je namreč lastnica dveh ruskih hrtov borzojev, ki pa sta se v času napada nahajala v hiši.

Anatolski ovčar je velik in močan pes, ki pogosto služi kot pes čuvaj. Pasma je stara več kot 6000 let, izvira iz Turčije, kjer so ti psi čuvali hiše in živino. Znano je, da gre za zelo zvestega psa, ki ima prirojeno sposobnost čuvaja. Je zelo inteligenten, hitro se nauči novih stvari, vendar zaradi svoje velikosti ni primeren za začetnike. Potrebuje lastnika, ki je po naravi vodja. 29-letnik iz Boninov naj bi sicer poleg štirih mladičev imel tudi njihove starše in še enega psa druge pasme.

Kangali oziroma anatolski ovčarji so precej veliki psi, samci so visoki od 77 do 86 centimetrov in težki med 50 in 66 kilogrami, samice pa so visoke do 77 centimetrov in težke od 41 do 54 kilogramov.

Napad psov v Boninih sicer ni osamljen primer. Slišati je, da se nevaren pes, ki je že napadel v Izoli, še vedno sprehaja z lastnikom brez povodca, o kraškem ovčarju, ki se sprehaja brez povodca, tudi po poti, po kateri šolarji hodijo v šolo, pa poročajo tudi iz Žusterne. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  28 .12. 2019 ob  09: 19
Tožilstvo v Kopru ni ravno blesteče. Vendar tokrat niso usekali mimo, ker stopnjo poškodbe določa zdravnik. Še nekaj. Če je lastnik psov tudi lastnik hiše, ki so jo prikazali na televiziji, bi se pa policija morala malo bolj ukvarjati z njim. Kaj čuva tolikšno število psov? Kaj ste pred nekaj leti tam našli?
vseved |  27 .12. 2019 ob  16: 01
21
Prekršek! Tožilko je treba zapret s temi psi, da jo malo pogrizejo
kjessi |  27 .12. 2019 ob  14: 00
28
Tisti ugriz na roki ni ravno površinska praska. Ali bi ji moralo odtrgati roko, da bi bil ugriz malo hujši?
Erazem |  27 .12. 2019 ob  13: 52
17
Kot ste neuradno izvedeli... Sam napad še ne pomeni stopnjo poškodbe. To je uradno. Pa ne da bi zagovarjal lastnike. Pse jim je treba odvzeti, pa še veterinarska inšpekcija naj se z njimi dobro pozabava.