Največji problem gradnja čistilne naprave na Goriškem

Goriška

Največji problem, ki preprečuje boljše odnose na čezmejnem območju, je gradnja čistilne naprave na Goriškem, ki bo imela velik vpliv na čistejše okolje, je bilo slišati na današnji okrogli mizi, na kateri so iskali rešitve odprtih vprašanj in možnosti povezovanja ljudi in narave ob reki Soči.

Zaradi zavarovanja in boljšega izkoriščanja priložnosti, ki jih ljudem ob reki ponuja Soča, se počasi oblikuje Fundacija za Sočo. Slednja bo združevala deležnike iz lokalnega okolja, ki se želijo povezovati v skrbi za ohranjanje neokrnjene reke.

Na okrogli mizi z naslovom Odsevi na gladini - soočanje interesov in iskanje soglasij v imenu reke, ki jo je ob letošnjem dnevu Soče pripravil Posoški razvojni center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, so sodelovali sedanji uporabniki Soče kot tudi predstavnika ministrstva za kmetijstvo in okolje in Zavoda RS za varstvo narave.

Na zavodu za varstvo narave si želijo, da bi se končno ustanovilo neko skupno upravljalsko telo, na katerem bi reševali na enem mestu nakopičene težave in bi se lahko med seboj pogovarjali, je na okrogli miži poudaril Daniel Rojšek: "Na njem bi lahko vsak povedal, kaj namerava in kaj želi, nato pa bi se v pogovoru uskladili o teh načrtih".

Prav to naj bi v prihodnje dosegli s Fundacijo za Sočo, ki bo k sodelovanju pritegnila tudi deležnike z italijanske strani, s katerimi si slovenski "delijo reko".

Po besedah državnega sekretarja za vode z okoljskega ministrstva Mitje Briclja naj bi tako še nadgradili dosedanje sodelovanje in bi ga kot primer dobre prakse lahko ponudili tudi drugim meddržavnim pokrajinam, ki jih združuje skupna skrb za reko. Sicer pa na ministrstvu vidijo prihodnost in razvoj v rekreativnih in turističnih ter z njima povezanih drugih dejavnostih.

Pobuda za razglasitev dneva Soče stara dve leti

Pobudo za razglasitev dneva Soče sta pred leti podali avtorici filma o Soči in ljudeh ob njej z naslovom Trenutek reke, Nadja Velušček in Anja Medved, skupaj z zavodom za varstvo narave. Predlog je bil posredovan tudi takratnemu ministrstvu za okolje in prostor. Pobudo so na svetu regije podprle občine, ki ležijo ob Soči ali spadajo v njeno porečje.

Župani vseh posoških občin so izrazili pripravljenost, da bodo dejavnosti ob dnevu reke Soče med seboj usklajevali z ustreznimi državnimi, občinskimi in drugimi ustanovami. V ta namen so pripravili pismo o nameri za izvajanje projekta Praznovanje dneva reke Soče, ki so ga marca 2011 tudi podpisali. Aktivnosti v okviru praznovanja imajo predvsem namen informiranja in osveščanja o pomenu reke Soče ter varstva in izboljšanja sonaravnega stanja reke.

Ob dnevu reke Soče oblikovali bogat program

Letos spomladi je novogoriška občina za dve leti prejela pokroviteljstvo nad praznovanji dneva reke Soče. V ta namen so oblikovali poseben program prireditev, ki so in še bodo na svojstven način ovrednotile reko Sočo in njihovo vpetost vanjo. V program so vključili nekatere že obstoječe prireditve, ki so jih nadgradili z osveščanjem o pomenu reke, dodali pa so tudi nekaj novih dogodkov.

Ob današnjem dnevu Soče so poleg okrogle mize v Kulturnem centru Mostovna pripravili tudi predpremiero dokumentarnega spletnega filma "Zbrani - Zaupno o skupnem" avtoric Anje Medved in Patricije Maličev v produkciji Kinoateljeja iz Gorice.