Iz Soče varno odstranili 350-kilogramsko granato

Kronika

Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so dopoldne iz Soče varno odstranili 350-kilogramsko topovsko granato iz prve svetovne vojne. Preventivno so evakuirali okoli 35 krajanov, sama akcija pa je potekala po načrtu in brez težav, prav tako ni bilo nevšečnosti z morebitnimi radovedneži, je povedal Darko Zonič.Zaradi odstranjevanja topovske granate italijanske izdelave iz Soče pri Kajak centru v Solkanu je poleg evakuacije domačinov veljala tudi prepoved vstopa na območje med 7. in 12. uro. Pri odstranjevanju granate so sodelovali tudi gasilci, policisti, potapljači in osebje nujne medicinske pomoči.

Na granato so naleteli pred približno desetimi dnevi med iskanjem pogrešane osebe, je za STA pojasnil vodja Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonič. Sledila sta natančen ogled in identifikacija ubojnega sredstva. Zaradi velikosti granate in dejstva, da je ležala v reki, pa so kaj kmalu ugotovili, da bodo potrebni dodatni varnostni ukrepi, je dodal Zonič.

Največ težav bi lahko po njegovi oceni nastalo prav v času, dokler je bila granata v vodi: "Vemo, da je Soča deroča reka, treba je spoštovati njene zakonitosti." Tako so se s Soškimi elektrarnami dogovorili, da so v času odstranitve topovske granate zadrževali vodo, poleg potapljačev pirotehnikov pa sta bila dodatno v pripravljenosti še potapljača reševalca.

Glede na konfiguracijo terena je bilo treba na rečnem bregu proti naselju izseliti osem hiš oz. 35 ljudi, v smeri proti solkanskemu mostu pa je varnostna razdalja v rečnem koritu znašala 800 metrov. Sam izvlek granate je sicer potekal tako, kot so si zamislili, in brez težav, je poudaril vodja NUS.

Težav z radovedneži, ki bi prišli na območje v času operacije, ni bilo, saj sta tako slovenska policija na naši strani meje kot italijanska policija na drugi strani stalno budno nadzorovali potek dogodkov, je še dodal Zonič.