Kobarid v znamenju soške postrvi in reke Soče

Posočje

Kobarid bo danes v znamenju dogajanja na letošnjem Festivalu soške postrvi, ki so ga pripravili že tretje leto zapored. Tokrat predstavljajo tudi zavezništva za ohranitev rečnega sistema Soče "Save the Soča", s katerim se vključujejo v mednarodni projekt ohranjanja neokrnjenosti alpskih rek in njihovih porečij.

Zavezništvo je nastalo v okviru projekta "Save the Alpine Rivers", ki ga je pripravila mednarodna nevladna organizacija WWF (World Wildlife Fund) in združuje predstavnike različnih interesnih skupin na območju alpskih držav, da bi s skupnimi močmi zaščitili enega zadnjih neokrnjenih rečnih sistemov v Alpah.

V zavezništvo so že pristopili ribiški družini iz Tolmina in Idrije, Kanjoning zveza Slovenije in Gospodarsko interesno združenja raftarjev Dolina Soče pod pokroviteljstvom kobariške občine.

Pripravili Festival soške postrvi

V okvir ohranjanja reke Soče ter življenja v in ob njej so pripravili tudi Festival soške postrvi. V prihodnjih letih ji na Kobariškem želijo postaviti celo spomenik.

Festival so pripravili v Ribiški družini Tolmin ob pomoči občine Kobarid z namenom popularizacije soške postrvi. Potekal bo preko celega dneva, ko so v Kobarid vabljeni vsi, ki si želijo spoznati to zanimivo vodno žival in muhariti na reki Soči in njenih pritokih, pri čemer jim bodo v pomoč tolminski ribiči.

V popoldanskem času bodo na osrednjem kobariškem trgu potekali ribiški piknik, ustvarjalne dejavnosti za otroke, razne zabavne igre, predstavitev ribiške opreme ter podelitev priznanj najboljšim, ki so se pomerili v muharjenju. Predsednik Ribiške družine Tolmin Lucijan Rejec je za STA napovedal tudi predstavitev športnega ribolova in njegove posebne oblike kastinga, ki združuje vedno več ljubiteljev ribolova.

Projekt poteka že od leta 1993

Evropski projekt za ohranitev soške postrvi v Posočju poteka že od leta 1993. "Vsako leto vložimo v vodotoke na našem območju nove mladice, ki jih vzgojimo v domači ribogojnici. Število soških postrvi je vedno večje, saj jih tudi športni ribiči po ulovu ponavadi spustijo nazaj v vodo, odvzamejo le tiste ribe, ki so zaradi velikosti trofejne," je še povedal Rejec.

Zaradi projekta repopulacije soške postrvi potekajo obsežne raziskave o življenju in številu te ribje vrste, ki je bila ob uvedbi projekta med ogroženimi živalskimi vrstami. Danes jo najdemo v vodotokih, ki se izlivajo v zgornji del Jadranskega morja in je največja postrv na svetu. "Drugje jo imenujejo marmorna postrv, vendar se je na tem območju ohranilo ime soška, zaradi našega projekta pa je ponovno zelo pogosta riba v Soči in njenem povodju," je še dejal predsednik Ribiške družine Tolmin.

V prihodnosti načrtujejo v Tolminu gradnjo nove velike ribogojnice, v kateri bodo gojili soške postrvi tudi za prodajo.