MALENIĆ OVADIL BRŽANA, HILJ TRIVIČEVO IN ŠUCA: "Gonja proti meni je lahko posledica teh ovadb"

Koper

V uredništvo smo prejeli informacijo, da naj bi odstavljeni direktor koprskega stanovanjskega sklada Goran Malenić ovadil tri osebe, med katerimi naj bi bili prva nadzornica sklada Mojca Hilj Trivič, koprski župan Aleš Bržan in njegov nekdanji svetovalec Robert Šuc. Potrditev smo dobili od Malenića, ki nam je povedal, da je dve kazenski ovadbi podal lani med septembrom in oktobrom, torej že pred afero z njegovo vožnjo v vinjenem stanju, eno pa novembra.

Malenić nam je po telefonu potrdil, da je podal kazenske ovadbe zoper vse tri, Bržana, Hilj Trivičevo in Šuca. "Prijava je bila podana in zadeva je v procesu." Na vprašanje, če ve, kako daleč je proces, pa odgovarja, da ga to "ne zanima" in "naj organi pregona opravijo svoje delo".

Bržana in Hilj Trivičevo je, kot pravi, kazensko ovadil lani med septembrom in oktobrom, Šuca pa novembra. "Gonja proti meni je lahko posledica teh ovadb, to se lahko vprašamo," dodaja. "Vse nepravilnosti, ki so bile narejene, so bile predane organom pregona, saj sem dolžen po funkciji podati prijave bodisi organom pregona bodisi KPK."

Na vprašanje, za kakšne nepravilnosti naj bi šlo, Malenič odgovarja, da jih je prijavil zaradi "preseganja pooblastil". Informacijo o podanih prijavah smo sicer želeli potrditi na Policijski upravi (PU) Koper, a je zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli potrditi.

Od pijane vožnje do afere s šampanjcem

Spomnimo, nekdanji direktor koprskega stanovanjskega sklada Goran Malenić je bil decembra lani predčasno razrešen s položaja, po tistem, ko je v medijih mesec dni prej odjeknila novica, da je bil udeležen v pijanem incidentu. Novembra so ga namreč policisti sredi noči ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola, ko se je odpravljal iz portoroškega lokala domov. Malenić je takrat napihal 0,58 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Na licu mesta je ostal brez vozniške, domov pa se je odpeljal s taksijem.

Samo nekaj dni po vožnji pod vplivom alkohola pa je v javnosti izbruhnil škandal, ko se je na spletu pojavil posnetek domnevno vinjenega Malenića, ki je s šampanjcem v roki plesal in proslavljal na mizi. Video je nastal ob prevzemu novih pisarniških prostorov Javnega stanovanjskega sklada Koper in je bil star vsaj dve leti. "Šlo je za hec, takrat nisem bil pijan," nam je v izjavi tedaj pojasnil Malenić, ki pa kljub pozivom koprskega župana Aleša Bržana, naj odstopi, tega ni želel storiti.

Koprski župan Aleš Bržan

V javnosti nato zaokrožil še posnetek Roberta Šuca

Konec novembra se je v javnosti sicer pojavil še posnetek pogovora med Malenićem in tedanjim svetovalcem koprskega župana Robertom Šucem, ki je nastal dan po tem, ko so policisti ustavili vinjenega Malenića. V posnetku je slišati Šuca, kako Maleniću ponuja opustitev "že pripravljenih kazenskih ovadb", in sicer v zameno za to, če Malenić naredi nekakšno uslugo oziroma določene stvari pove na glas, domnevno v zvezi z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem. Šuc naj bi Maleniću tudi grozil in ga izsiljeval, vendar je sam vse navedeno zanikal.

Po izbruhu afere s posnetkom je Šuc koprskemu županu Alešu Bržanu poslal prošnjo za razrešitev, ki jo je župan sprejel. "Posnetek dopušča možnost, da bi moj sodelavec prekoračil svoja pooblastila, morda celo ravnal protipravno," je zadevo komentiral Bržan. Šuc se je za prošnjo za razrešitev odločil zato, "ker ne bi rad s svojo predkazensko ovadbo obremenjeval našega dela." Sicer pa je v pismu zapisal, da ni zlorabil županovega zaupanja in da je prepričan, "da bo to zlahka dokazal tudi na sodišču," je dodal Bržan.

Po Malenićevi razrešitvi smo v uredništvo prejeli anonimko z dokumenti

Malenić se je medtem še vedno trdno oklepal svoje funkcije. Po številnih pozivih k odstopu ga je koprski občinski svet nato 19. decembra na predlog nadzornega sveta občinskega stanovanjskega sklada predčasno razrešil in za v. d. direktorice imenoval tedanjo predsednico nadzornega sveta Mojco Hilj Trivič. Ta je zavrnila, da bi odločitev nadzornikov temeljila na Malenićevi vinjeni vožnji, namesto tega mu je očitala zamude pri uresničevanju projektov in več nepravilnosti.

Kmalu po Malenićevi razrešitvi smo v uredništvo prejeli več dokumentov, ki Hilj Trivičevo med drugim obtožujejo mobinga, prekoračitve pooblastil in konflikta interesov. Poleg tega naj bi različnim zaposlenim, tudi Maleniću, poslala elektronska sporočila o akcijskih ponudbah njenega podjetja za nakup luči in opreme stanovanj. "To smatram kot vršitev pritiska na javnega uslužbenca," je takrat komentiral Malenić. S prstom je nato pokazal še na potencialno kandidatko za mesto direktorice koprskega stanovanjskega sklada Dragico Vrkič Kozlan, ki naj bi pri njem lobirala za nakup slik s strani sklada, česar pa kot javna uslužbenka in političarka ne bi smela.

Tako Hilj Trivičeva kot Vrkič Kozlanova sta vse očitke zanikali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  31 .01. 2020 ob  18: 06
25
Malenič, Popovič in ostali iskalci "pravice" po vsem kar so naredili, bi se lahko počasi skinli s k***.
Fošina |  31 .01. 2020 ob  16: 49
24
Tale Malenić pa očitno tudi izven oštarije ne ve, kdaj odnehat. ... :D

Ups. Upam, da nisem šel tudi jaz predaleč in da že ne piše ovadbe proti Fošini.
Tine |  31 .01. 2020 ob  16: 04
Lahko je Šuc odstopil z občine, če mu je Bržan zrihtal 2.500 eur na mesec na Marjetici. Banda pokvarjena!
kokodek |  31 .01. 2020 ob  12: 12
22
kdor ne hodi po sodišču ni slovenc