MALENIĆ RAZKRIVA 'OKOSTNJAKE' OSEB, ZARADI KATERIH SE JE 'POSLOVIL': Vse od mobinga, lobiranja do konflikta interesov (FOTO)

Koper

Potem ko je lanskega novembra v medijih kot bomba odjeknila novica o pijani vožnji direktorja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper (JSS MOK) Gorana Malenića in poskrbela za padanje okostnjakov iz omar koprskih funkcionarjev, se govorice okrog vodilnih oseb stanovanjskega sklada še kar ne morejo umiriti. Medtem ko je bil v preteklem letu tarča očitkov zdaj že nekdanji direktor Malenić, je v tem letu očitno čas za njegovo namestnico, sicer pa prvo nadzornico sklada, Mojco Hilj Trivič.

Goran Malenič (levo), Mojca Hilj Trivič (desno)

Mojca Hilj Trivič je 20. decembra 2019 kot v.d. direktorica prevzela vodenje JSS MOK. Spomnimo, da je občinski svet pred tem pritrdil nezaupnici, ki jo je tedanjemu direktorju Goranu Maleniću izrekel nadzorni svet sklada, in direktorja predčasno razrešil. Kot je tedaj pojasnila prva nadzornica, so se za predlog o razrešitvi odločili zaradi ugotovitev o nepravilnostih, nesmotrnem ravnanju v zvezi s financami sklada ter nespoštovanju sklepov nadzornega sveta. A očitno tudi Hilj Trivičeva nima 'čiste vesti'. V naše uredništvo smo v teh dneh dobili več dokumentov, ki Hilj Trivičevo med drugim obtožujejo mobinga, prekoračitve pooblastil in konflikta interesov.

Hilj Trivičeva je bila med leti 2014 in 2018 občinska svetnica. Ravno v tem obdobju pa je podjetje njenega moža Višina d. o. o. znatno povečalo poslovanje s podjetji v lasti Mestne občine Koper in s samo občino. "Podjetje mojega moža posluje že več kot 20 let in celih 20 let sodeluje, ne le s koprsko občino in javnimi podjetji iz Kopra, ampak z vsemi občinami in javnimi podjetji po Sloveniji. V obdobju, ko sem bila jaz občinska svetnica, se v poslovanju s koprsko občino ni nič bistveno spremenilo. Jaz kot občinska svetnica nisem nič prikrivala, s statusom podjetij in svojim premoženjem sem seznanila KPK in ostale pristojne institucije, prav tako nisem lobirala ali 'rihtala' posle, ker so bili utečeni že prej in se tudi zdaj nadaljujejo," je za Regional povedala Hilj Trivičeva.

V letu 2018 je koprska občina podjetju Višina d.o.o. nakazala skoraj 16 tisoč evrov. vir: Ajpes

A podatki Ajpesa kažejo nekoliko drugačno sliko. Očitno je, da so posli s koprsko občino in posledično dohodki, ki jih je zaradi njih dobilo podjetje Višina, znatno narasli v času, ko je v mestnem svetu sedela Hilj Trivičeva. Podjetje je s strani Mestne občine Koper v letu 2018 dobilo osem denarnih nakazil v skupni vrednosti skoraj 16 tisoč evrov. Pred tem pa je od leta 2007 do leta 2018 prejelo zgolj nekaj več kot štiri tisoč evrov. Veliko več kot leta prej je v tistem obdobju Višina d.o.o. sodelovala tudi z Javnim zavodom za šport MOK in komunalni podjetjem Marjetica Koper.

Kot piše v enem izmed dokumentov, ki smo jih prejeli v uredništvu, "Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v svojem 35. členu navaja omejitve poslovanja in posledice kršitev. Ona je kršila že prvo točko tega člena." Poleg tega naj bi Hilj Trivičeva različnim zaposlenim, med katerimi je tudi nekdanji direktor Malenić, na JSS MOK poslala elektronska sporočila o akcijskih ponudbah njenega podjetja Arcimade d.o.o. za nakup luči in opreme stanovanj. "To smatram kot vršitev pritiska na javnega uslužbenca," je prepričan Malenić.

Več sta z Višino d.o.o. v času, ko je bila Hilj Trivičeva občinska svetnica, poslovali tudi Marjetica Koper in Javni zavod za šport MOK.

Hilj Trivičeva priznava, da je poslala omenjena elektronska sporočila, a trdi, da nenamerno. "Gre za generirano sporočilo. Ker sem imela gospoda Malenića v službenem mailu, je pač padel v mailing listo. Slučajno se je znašel med 375 prejemniki, ponudba ni bila namenjena konkretno stanovanjskemu skladu."

Občina je sicer tista, ki bi Komisiji za preprečevanje korupcije morala posredovati seznam poslovnih subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja. "Kaj občina posreduje naprej, pa jaz ne vem," je dodala nekdanja občinska svetnica.

Pri pošiljanju akcijskih ponudb se je elektronski naslov Gorana Malenića znašel po naključju, trdi Hilj Trivičeva. 

Hilj Trivičeva naj bi kot prva nadzornica JSS MOK prekoračila svoja pooblastila, ko je v odsotnosti tedanjega direktorja naročila pripravo osnutka sklepa za podaljšanje tržnega najema eni izmed najemnic stanovanja v lastni sklada. Očitajo ji, da se je preveč zavzela za dotični primer, s tem pa ostale najemnike postavila v neenakovreden položaj. "Nisem se zavzela samo za to gospo, ampak za vse najemnike, da se jih obravnava enako in da v kolikor je prišlo v preteklosti do anomalij, da se jih sedaj posanira. Konkretno v tem primeru je šlo za narobe predstavljena dejstva in lažne obljube. Rečeno ji je bilo, da bo lahko stanovanje po preteku najemne pogodbe odkupila, kar pa na žalost ne drži. Ko smo nadzorniki na to opozorili, so na skladu želeli gospe odpovedati pogodbo in ker bi pristala na cesti, smo ji pogodbo podaljšali za še eno leto, da bi si lahko uspela urediti nadomestno bivališče." Problem je bil po njenih besedah v praksah, ki so bile uveljavljene v preteklosti in načinih odtujevanja oziroma prodaje kadrovskih stanovanj.

Na račun trenutne vodilne JSS MOK je priletel tudi očitek o izvajanju mobinga. Z Goranom Malenićem naj bi se sestala na neformalnem sestanku 20. julija 2019, nekaj dni po tem, ko naj bi Malenića na sestanku pri županu Alešu Bržanu 'silili' v podpis odstopne izjave. "Ona se je od dogodkov distancirala in prevalila vse na župana. Opisala mi je tudi njegov načrt, korake za mojo odstavitev," nam je zaupal Malenić. "Da predsednica skupaj s člani nadzornega sveta deluje usklajeno z županom MOK pri izvajanju pritiska name je razvidno tudi iz mail sporočila, kjer ona sprašuje kako, da člani sveta niso še dobili zahtevano gradivo, če pa jo je občina (župan) dobil že teden nazaj. Pri tem pa se ne vpraša, da župan ne more zahtevati nobene zadeve iz JSS brez sklepa NS JSS MOK ali Občinskega sveta MOK."

Hilj Trivičeva naj bi Maleniću na julijskem srečanju povedala, da bo v mesecu septembru občinska seja, še pred njo pa seja nadzornega sveta, na kateri bodo naročili forenzično revizijo, nakar naj bi sledila Malenićeva razrešitev. Občina naj bi bila "pripravljena plačati kolikor bo pač treba, samo da se ga rešijo". Plat Hilj Trivičeve je nekoliko drugačna. Kot pravi, naj bi Maleniću zgolj pojasnila, kaj se lahko zgodi, tj. da bodo opravili potrebni nadzor in da bodo v skladu z nepravilnostmi, v kolikor bodo ugotovljene, predlagali njegovo razrešitev. Julija, torej v času pogovora, z nepravilnostmi še ni bila seznanjena in se, kot je dejala, s predlogom župana, da bi Malenića odstavili, ni strinjala.

Hilj Trivičeva, ki je vodenje JSS MOK za tri mesece prevzela 20. decembra, je ob tem izpostavila še, da je sklad v slabem stanju: "Je v veliko slabšem stanju, kot smo pričakovali in kot je bilo razvidno iz dokumentacije. Bili smo celo pred tem, da ne bi mogli izplačati decembrskih plač, če ne bi zdaj našli ad hoc finančno rešitev."

Dragica Vrkič Kozlan

Malenič izpostavil 'sporno' lobiranje javne uslužbenke

Goran Malenić pa s prstom ni pokazal le na prvo nadzornico JSS MOK, ampak tudi na potencialno kandidatko za mesto direktorja sklada. Govori se namreč, da naj bi direktorski stolček zanimal Dragico Vrkič Kozlan, članico stranke LMŠ in članica Odbora za finance in gospodarstvo MOK, ki pa zagotavlja, da to ne drži: "Glede na to, da gospod Malenić okrog razlaga, da ciljam na direktorsko mesto JSS, pa je verjetno tu vir blatenja. Definitvno me ta funkcija ne zanima." Za kakšno 'blatenje' sploh gre?

Del sporočil, s katerimi je Vrkič Kozlanova Malenića nagovarjala k nakupu slik.

Malenić nam je posredoval zaslonske posnetke pogovora med njim in Vrkič Kozlanovo glede nakupa slik njenega sorodnika. Vrkič Kozlanova naj bi decembra 2018 lobirala za nakup slik s strani JSS MOK, kar pa kot javna uslužbenka in političarka, ne bi smela. "Verjetno je predmet spotike, ker sem pač politično izpostavljena oseba, a najin pogovor se je pričel v sproščenem vzdušju na zabavi. Na to temo smo prišli, povsem spontano, ker je rekel, da ima prazne zidove v novih prostorih. Ponudila sem mu, da lahko kupi slike mojega sorodnika, ki je sicer akademski slikar. S partnerko ga je nato celo obiskal v ateljeju in si dve izbral. Rekel je, da ju bo kupil ob priliki. Nadaljnja korespondenca med nama dvema je tekla izključno zato, da pove, ali bo sliki kupil ali ne, ker bodo če ne šle dalje v prodajo," je pojasnila Vrkič Kozlanova in dodala, da do nakupa ni nikoli prišlo.

Lobiranje za nakup slik je potekalo vse od decembra 2018 do konec junija 2019, torej več kot pol leta.  

Čudi jo, zakaj je Malenić na dan potegnil to zgodbo, v kateri, po njeno ni nič spornega, saj se sama ne bi okoristila s poslom, poleg tega pa se poznata že vrsto let, pogovor pa je bil povsem spontan in neformalen. "Ta zgodba, ki je sicer brez repa in glave, je verjetno ciljno usmerjena. Osnovni razlog je najbrž, ker sem mu na odboru za finance, kot članica odbora, predstavila vse argumante, zakaj rebalansa in finančnega načrta JSS ne bomo potrdili," je še dodala za naš portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  06 .01. 2020 ob  10: 39
Ma kdo sploh da tipu besedo? Kaj lahko taka nula sploh še pove? Tudi mediji so prav za en dr.. sama brezvezna polemika.
kjessi |  05 .01. 2020 ob  00: 21
Prav zanimivo bo videti, kdo bo zasedel mesto direktorja. Bomo videli, ali bo to kdo izmed večkrat omenjenih v članku.