KOPRSKI SVETNIKI Z NEZAUPNICO STANOVANJSKEMU SKLADU: Niso sprejeli ne poročila ne rebalansa finančnega načrta

Koper

Koprski občinski svet danes ni potrdil poročila občinskega javnega stanovanjskega sklada za leto 2018 niti ni sprejel niti predloga rebalansa finančnega načrta sklada za letos. Prvi mož sklada Goran Malenič sicer obljublja nadaljevanje aktivnosti za izgradnjo okoli 190 novih neprofitnih stanovanj, glasovanja pa ne jemlje kot osebne nezaupnice.

Negativno mnenje k poročilu sta na današnji seji podala tako župan Aleš Bržan kot odbor za finance in gospodarstvo. Občinski svetniki so z 21 glasovi proti in le petimi za poročilo zavrnili.

Predsednica odbora za finance Olga Franca je v imenu odbora ugotavljala, da poročilo ni ustrezno obrazloženo in ne podaja utemeljitev za odstopanja od prvotnega načrta. V sami razpravi je Franca želela izvedeti, za koliko stanovanjski sklad zamuja s projektom neprofitnih stanovanj Nad Dolinsko. Župan pa je dodal, da občinski svet že od leta 2017 posluša podobne zgodbe glede neprofitnih stanovanj.

Podobno svetniki niso potrdili niti rebalansa finančnega načrta sklada, saj da ta, kot je navedel Bržan, "ne temelji na realnih predpostavkah".

Predsednica nadzornega sveta sklada Mojca Hilj Trivič je ob robu seje poudarila, da "nimamo jasne finančne konstrukcije za najpomembnejši projekt Nad Dolinsko". Projekt se vleče že tri leta in v nadzornem svetu so želeli "priti do točke, da razjasnimo, ali se v tem oz. naslednjem letu lahko pričakuje pričetek gradnje". Po njenih besedah sicer ni mogoče vsega očitati le direktorju sklada, "so pa bili v preteklosti sprejeti določeni koraki,... ki so danes vzrok za situacijo, v kateri smo se znašli".

Malenič je svetnikom pojasnil, da so se v težavah znašli tudi zaradi spremenjene politike republiškega stanovanjskega sklada, da pa pričakujejo pridobitev gradbenega dovoljenja še v tem letu, s čimer bi lahko dosegli, da bi se prvi stanovalci v nova neprofitna stanovanja vselili februarja 2021.

Ob robu seje je direktor sklada zamude pri projektu pripisal drugim organom, na delo katerih ne more vplivati. Tako trenutno npr. čakajo na zeleno luč upravne enote za pridobitev gradbenega dovoljenja. Sicer se bodo po njegovih besedah spet usedli z nadzornim svetom in pregledali možnosti za zapolnitev trenutne finančne vrzeli.

Določen kapital, ki ga lahko prenese v svojo osnovno dejavnost, ima sklad sicer tudi v svojih nepremičninah, ki so načrtovane za prodajo in za katere že imajo tudi narejene cenitve. Kot je še navedel Malenič, bi moral sklad v primeru soinvestiranja države za 20-milijonski projekt zagotoviti 4,5 milijona evrov, kar so po njegovih zagotovilih zmožni zagotoviti z odprodajo kapitalskih prihodkov.

Današnjega glasovanja Malenič, ki je bil na to mesto imenovan še v času prejšnjega župana Borisa Popoviča, ne razume toliko kot nezaupnico njemu osebno, ampak delu celotnega sklada. Kot je dodal, se je "od meseca julija pojavil strašen pritisk za moje delovno mesto". Sam svoje delo ocenjuje kot korektno, če kaj ni bilo prav, pa naj to dokaže revizija, ki jo lahko zahtevajo ustrezni organi. Malenič ob tem pričakuje, da bo normalno zaključil štiriletni mandat jeseni 2020.

Neformalna koalicija v svetu se očitno ni zrahljala

Sicer pa današnja seja ni pokazala, da bi se neformalna koalicija, ki podpira župana, bistveno zrahljala. Med drugim so svetniki potrdili dopolnitev načrta razvojnih programov občine za do leta 2022 s projektom Skate park Koper. Tako naj bi občina zagotovila varno infrastrukturo za vse navdušence nad tem športom. Skate park bo umeščen na zelenici pri olimpijskem bazenu in se bo razprostiral na površini 600 kvadratnih metrov.

Prav tako so svetniki po skrajšanem postopku potrdili predlog odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave. Ta predvideva notranjo reorganizacijo občinske uprave. Med drugim bodo v okviru novoustanovljenega sekretariata občinske uprave (sedanjega urada za splošne zadeve) delovale predvidoma tri nove organizacijske enote - za področja kadrovskih zadev, pravnih zadev ter za področje splošnih zadev in javnih naročil.

V svetniški skupini Levice so sicer predlagali dopolnili k odloku, po katerih bi ustanovili samostojna urada za kulturo in za turizem, ki pa sta bili zavrnjeni. Kot je pojasnila vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Tamara Kozlovič, po novem odloku omenjeni področji ne bosta zanemarjeni, pač pa bosta dobili še večjo vlogo kot do zdaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mojcaa2 |  27 .09. 2019 ob  20: 19
Hamler, če je res tako, pomeni da župan MOK, ni držal besede ko je pred volitvami pred vsemi obljubil, da bo dal možnost vsem. Ne kot prejšnja oblast.
Zdaj se pa izkaže, da je vse izbral, preko prijateljskih navezav? Je vse isto kot prej, se slabše, če podjetjem gre sedaj slabo. Ma kaj se gre?
Razočaranje full za Mok.
Tine |  27 .09. 2019 ob  09: 27
@ Obala1

Če te je ena politika nastavila, te druga odstavi. To drži. Problem je, ko nova politika postavlja na položaje še slabši kader kot ga je prejšnja npr. direktor Marjetice Koper - Bržanov sosed.
vseved |  27 .09. 2019 ob  09: 04
Kaj dela nadzorni svet? Če že leta nima kontrole nad skladom ,zakaj ne odstopi?
Obala1 |  27 .09. 2019 ob  09: 04
10
To je vedno tako. Ko daš osebo na položaj ki ni bila dobra za receptorja kaj šele za direktorja stanovanjskega sklada. Če po politični liniji prideš gor in zavedaš se da nisi sposoben potem se ne gre pritoževati če te druga opcija potem umakne. Ker če smo realni brez politike bi bil še vedno na kakšnem nezahtevnem delu... In se to, kdo mu je napisal letno poročilo ker on sam ni...
Hamler |  26 .09. 2019 ob  21: 04
15
Spostovani g. Malenic jasno je po tem kar pise, da je v ozadnju nekdo v prijatljeskih krogih zupana, ki zeli vase mesto in najbrz mu bo to uspelo. Partnerske pogodbe z drzavnimi istitucijami so vedno dolgotrajne in zahtevne, ampak najbrz to ne bo nihce uposteval zato je rezultat neizogiben. Na obali se najvec neprofitnih stanovanj zgradiko v MOK, to ni pomembno v tem trenutku. Tako kot se je dogajalo v Marjetici, kjer je direktor nekdo ki sta najbrz z zupanom kuhala golaz in se pomenila kot v gostilni, ravno tako je bilo v Rizanskem vodovodu kjer je po zaslugi skupnega prijatelja, ki drifta v ozadju g. Pahorja, saj je ta postavil s pomocjo zupana novega direktorja, saj se zadnje case na skrito dobivajo. Verjetno rezultat ni nic drugacen kot v Marjetici ali celo hujsi, kdo bo placal ceno tega Monopolija. Tako da g. Malenic, najbrz gre bolj za osebne kot poslovne interese, ne vem samo ugibam. Tudi to stanje z Levico, vasi predlogi bodo zavrnjeni od spora dalje, do tistega trenutka, ko bo zupan imel se koalicijo. Ko pa je ne bo imel, bo imel narisan nasmeh, ko vas bo zagledal tako kot ostale.