Lokacija med Sežano in Lipico za univerzo ni primerna

Goriška

Univerza v Novi Gorici je od ponujenih šest lokacij za izgradnjo univerzitetnega kampusa izločila lokacijo med Sežano in Lipico. Upravno odbor in senat univerze sta se glede izbire lokacije že sestala, v petek se bo sestal še mednarodni svet univerze. Na univerzi predvidevajo, da se bodo za dokončno lokacijo odločili marca.

Novogoriška univerza ima trenutno 600 študentov, ki študirajo na sedmih različnih fakultetah in visokih šolah.

"Upravni odbor Univerze v Novi Gorici je izločil lokacijo med Sežano in Lipico z obrazložitvijo, da bi selitev UNG v drugo regijo bistveno oslabila razvojne potenciale v severno primorski regiji," so za Regional sporočili z Univerze v Novi Gorici. V igri za univerzitetni kampus tako ostaja pet lokacij: tri v Novi Gorici, po ena pa še v Vipavi in Ajdovščini.

 

Bo kampus zrasel na Majskih poljanah?

Rektor univerze dr. Danilo Zavrtanik je novembra ob predstavitvi prispelih ponudb povedal,  da bodo o lokaciji odločali različni parametri, od cene, dostopnosti, možnosti pridobivanja sredstev in drugi. Obenem je Zavrtanik izrazil upanje, da bodo v letošnjem letu pripravljene vse projektne dokumentacije in bi se lahko v letu 2015 že pričela gradnja novega univerzitetnega kampusa.

Univerza v Novi Gorici namerava v kampus preseliti vse svoje fakultete, ki so trenutno raztresene na različnih lokacijah v Novi Gorici, Gorici, Ajdovščini in Vipavi.

Odločitev univerze utegne začiniti politično jesen

Odločitev univerze za eno izmed petih lokacij in s tem za eno izmed treh občin utegne biti zelo zanimiva tudi z vidika bližajočih se lokalnih volitev. Te bodo sledile le dobrega pol leta po odločitvi univerze za eno izmed lokacij. Da se bo univerza za gradnjo kampusa odločila v njihovi občini, so prepričani predvsem v Vipavi, kjer se podajajo v obnovo gospodarskega dela Lanthierijeve graščine. Da univerze ni dobro iz mesta izgubiti le nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami, pa se prav gotovo zaveda tudi novogoriški župan Matej Arčon, katerega ponovna kandidatura za župana že dolgo ni skrivnost.