Gotovo vsi poznate refošk, avtohtono primorsko sorto rdečega vina, ki je temno vijoličaste barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu in malinovcu. To vijolično tekočino bogatega okusa bomo uporabili za današnjo jed – Refoškove palačinke.
Refoškove palačinke
Diši po Istri
Potrebujemo:
Za maso za palačinke: jajca, moko, ščepec soli, nekaj žlic mleka in refošk.
Za nadev: jabolka, sladkor in cimet.
Za pečenje: oljčno olje.
Za preliv: maslo, krušne drobtine, vanilin sladkor (po želji) in refošk.
Priprava:
Maso pripravimo tako, da stepemo jajca, sol in malo mleka. Nato izmenično dodajamo moko in refošk ter stepamo, dokler ne dobimo primerno goste mase.
Za nadev popražimo naribana jabolka s sladkorjem in cimetom (jabolčna čežana), lahko pa namesto čežane uporabimo marmelado (npr. slivovo).
Palačinke spečemo na kapljici oljčnega olja, premažemo z nadevom in zavijemo.
Palačinke prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, dodamo vanilin sladkor, prelijemo z refoškom, premešamo in malo pokuhamo.