Padna bo znova v znamenju bledeža in oljčnega olja

Kulinarika

Prvi konec tedna po prvomajskih praznikih bo v Padni znova zadišalo po oljčnem olju in bledežu, dveh pridelkih, na katerih je ta idilična istrska vasica tudi zrasla. Lanski praznik tako dobiva svoje nadaljevanje, organizatorji pa pričakujejo veliko število ljudi, saj bo poleg obiskovalcev iz Slovenije prišlo tudi nekaj avtobusov turistov, ki bodo sicer obiskali Koper s potniško ladjo. 

"Padna je zrasla na teh dveh pridelkih, še posebno je zanimiva zgoba okrog bledeža, s katerim so naši predniki zgradili zvonik. Seveda, niso ga fizično zgradili z bledežem, kot nekateri narobe razumejo, ampak s prodajo bledeža po okoliških mestih. Z omenjenim denarjem pa so postavili zvonik," je povedal zgodovinar in poznavalec istrske kulinarike Alberto Pucer. Pridelava oljčnega olja pa je zgodovinsko gledano najbrž najpomembnejša panoga v Padni  in ohranila se je vse do danes. 

Za bolj aktivne bo v času praznika potekal tudi pohod, kolearski navdušenci pa bodo imeli na voljo dva maratona po zaledju (lažjega in težjega). Prav vsi pa bodo svojo pot končali s tradicionalnim sipinim brodetom z bledežem in polento. 

Praznik Oljčnega olja in bledeža bo potekal od petka, 3. maja, do nedelje, 5. maja. V tem času bo možno okusiti številne lokalne dobrote, prizorišče pa bo tako rekoč cela vasica. Domačini napovedujejo topel sprejem, ki naj bi bil tipičen prav za Padno, ki v zadnjem času postaja glavni igralec zalednega turizma na Obali. Organiziran bo tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Pirana, Portoroža in Lucije, manjkal pa ne bo niti zabavni program, v soboto bo nastopila skupina Platana

"Tovrstna prireditev gre z roko v roki s tem, kar smo si zadali kot projekt Kilometer 0, to pomeni, da promoviramo domačo hrano, domače pridelke," je pojasnil Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož. 

Več iz rubrike Družba: 

Librisovi Slovenski dnevi knjige

Petnajsti maj je vedno bližje!

Spirala v Koper pripeljala Vojnovića

Prijave na zanimiv pohod ali/in kolesarjenje v okviru praznika v Padni! |  25 .04. 2013 ob  09: 19
Več info na: www.portoroz.si ali www.autentica.si

Vabljeni!
Furlan 0000 |  25 .04. 2013 ob  08: 31
Tega Furlaniča poslat v penzijo in bomo avtomatsko nardili korak naprej.