LASTNIK IN KAPITAN SE NE ČUTITA KRIVA ZA ZASTRUPITEV TURISTOV: Zdravstveno stanje otrok še vedno kritično

Kronika

Na Hvaru so v sredo prijeli lastnika in kapitana jadrnice, na kateri se je zastrupila skupina turistov, od tega je eden umrl. Po navedbah policije obstaja utemeljen sum, da sta prejšnji teden na plovilo neustrezno vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Če jima bodo dokazali krivdo, jima grozi do osem let zapora.

Kot je v sredo sporočila splitsko-dalmatinska policijska uprava, po ogledu jadrnice in kriminalistični preiskavi obstaja utemeljen sum, da sta 23-letni lastnik in 27-letni kapitan v strojnico motornega plovila 8. avgusta vgradila bencinski agregat z zračnim hlajenjem na način, ki ni skladen s tehničnimi navodili in pravili stroke. Zaradi tega je v podpalubje ter potniške kabine uhajal ogljikov monoksid, kar je imelo za posledico zastrupitev potnikov s tem plinom.

Lastnik in kapitan jadrnice sta bila davi na zaslišanju na državnem tožilstvu v Splitu, v nadaljevanju procesa pa se bosta branila s prostosti. Kot na spletni strani piše splitski časnik Slobodna Dalmacija, sta oba dejala, da se ne čutita kriva za zastrupitev turistov. Lastnik je tudi izrazil obžalovanje zaradi tragedije ter izrekel sožalje svojcem preminulega turista. Dejal je še, da moli, da bo z otrokoma, ki sta še v bolnišnici, vse v redu.

Na jadrnici, ki je vplula v hvarsko pristanišče, je v torek umrl 57-letni italijanski turist, pet potnikov pa je potrebovalo zdravniško pomoč. Po navedbah italijanskih medijev je italijanskemu menedžerju postalo slabo na stranišču jadrnice, kjer je padel in z glavo udaril v steno. Kmalu je tudi ostalim petim ljudem na jadrnici postalo slabo, imeli so tudi vrtoglavico.

Zdravstveno stanje petletnega dečka in 14-letne deklice je po navedbah vodje zavoda za intenzivno pediatrijo Branke Polić še vedno kritično. Kot je še pojasnila za hrvaško radiotelevizijo HRT, sta otroka v umetni komi in sta še vedno priključena na naprave za dihanje, a je njuno stanje bolj stabilno kot v minulih dneh. Dokler ne bosta mogla samostojno dihati, bo njuno življenje ogroženo, je dodala. Slobodna Dalmacija pa poroča, da so z magnetno resonanco ugotovili, da imata otroka zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida spremembe na možganih. Za zdaj sicer ni znano, za kakšne in kako resne spremembe gre.

Stanje treh odraslih Italijanov, ki so tudi bili na jadrnici, je medtem dobro. Mater obeh otrok so zadržali na zdravljenju v splitski bolnišnici, ostala dva Italijana so odpustili v domačo oskrbo.

Mediji so sprva ugibali, da so se turisti zastrupili s hrano v enem od lokalov na Hvaru, kasneje pa so poročali, da so se najverjetneje zastrupili z ogljikovim monoksidom, ki naj bi izhajal iz motorja plovila. Rezultat obdukcije umrlega Italijana je potrdil sume, da je umrl zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija