ITALIJANSKI TURISTI NAJ BI SE ZASTRUPILI Z MONOKSIDOM: Pri ogledu jadrnice postalo slabo tudi dvema policistoma

Kronika

Skupina italijanskih turistov na Hrvaškem, od katerih je eden umrl, se je najverjetneje zastrupila z ogljikovim monoksidom, so danes sporočili zdravniki bolnišnice v Splitu. Stanje petletne deklice in 14-letnega dečka je še vedno kritično. Policija pa še ne želi dajati zaključkov, ali je bil vzrok zastrupitve turistov "hrana ali barka".


 
Namestnik načelnika hrvaške policije Josip Ćelić je danes pojasnil, da še vedno poteka preiskava dogodka, ko se je na jadrnici na Hvaru šest italijanskih turistov zastrupilo in eden je tudi umrl. "Ni še ugotovljeno, ali je do zastrupitve prišlo s hrano ali med bivanjem na barki. Mislim, da bomo še danes dobili poročilo in da bo to razjasnjeno," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil Ćelić.

Več hrvaških medijev, med njimi časnik Slobodna Dalmacija, je iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedelo, da je rezultat obdukcije potrdil sume, da je Italijan umrl zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Splitu je sicer dejala, da tožilstvo, ki je pristojno za dajanje informacij v takih primerih, ni dobilo izidov obdukcije niti nima informacij o tem.

Mediji so pred tem poročali, da naj bi se turisti na jadrnici zastrupili z ogljikovim monoksidom, ki naj bi izhajal iz motorja plovila. Pred tem se je ugibalo, da naj bi se tako močno zastrupili s hrano v enem od lokalov na Hvaru. Kot je danes poročal Index.hr, je dva policaja med ogledom jadrnice italijanskih turistov obšla slabost. Odpeljana sta bila v zdravstveni dom na Hvaru, kjer so ju pregledali, a se je nujno stanje hitro izboljšalo in sta lahko odšla domov.

Na vprašanje, ali bodo na jadrnici zaradi tega dogodka uvedeni dodatni varnostni ukrepi, so iz splitske policije so za Index.hr odgovorili, da verjamejo, da njihovi kolegi ogled kraja opravljajo v skaldu z vsemi standardi. Jutarnji list je medtem špekuliral, da je izvor vseh težav agregat na plovilu, od koder naj bi se širil strupeni plin. Očividec je za omenjeno spletno stran povedal, kako so preiskovalci celo jutro z maskami vstopali in izstopali s plovila, saj naj bi se bilo v podpalubiju nemogoče zadržati za več kot nekaj minut.

Ne upajo napovedovati, ali bosta deklica in deček preživela

Zdravniki v splitskem kliničnem centru menijo, da je možnost zastrupitve s hrano mogoče izključiti, najverjetneje pa da gre za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Še vedno pa niso povsem prepričani o tem, poročajo hrvaški mediji. Na današnji novinarski konferenci je skupina zdravnikov pojasnila še, da je zdravstveno stanje petletne deklice in 14-letnega dečka še vedno kritično. Odpovedalo jima je več organov in sta priklopljena na aparate. Ali bosta preživela, ne upajo napovedovati.

Po prvih ugotovitvah imata v krvi povišano raven karboksihemoglobina, kar bi lahko bila posledica vdihovanja ogljikovega monoksida, je pojasnila zdravnica Branka Polić na novinarski konferenci. Njuna krvna slika je boljša kot v torek in vrednosti karboksihemoglobina sedaj niso smrtno nevarne. Vendar pa zdravnike očitno bega dejstvo, da te vrednosti tudi ob njunem prihodu v bolnišnico niso bile tako visoke, da bi lahko ogrozile njuno življenje, čeprav bi jima raven lahko padla tudi med prevozom v bolnišnico.

S hrano v restavraciji ni nič narobe, ugotovila inšpekcija

Boljše je zdravstveno stanje matere obeh otrok. Čeprav je "še vedno daleč od dobrega", pa njeno življenje ni več ogroženo. Je pa dobro stanje še dveh, moškega in ženske, ki sta bila prav tako na jadrnici in so ju zaradi znakov zastrupitve prepeljali v splitski klinični center. Oba so že odpustili v hišno nego. Zaradi zastrupitve je sicer umrl 57-letni italijanski menedžer Eugenio Vinci. Po navedbah italijanskih medijev mu je postalo slabo na stranišču jadrnice, kjer je nato padel in z glavo udaril v steno. Kmalu je tudi ostalim petim ljudem na jadrnici postalo slabo, imeli so tudi vrtoglavico.

Sprva so domnevali, da so se zastrupili s hrano, vendar dokazov za to zaenkrat ni. Inšpekcija je v torek tudi pregledala hrvaško restavracijo, kjer so pred tem jedli. Zdi se, da je bilo vse v redu, saj so jo znova odprli v torek zvečer ob 21. uri, je poročal index.hr. Lastnik restavracije je za Novo TV v torek zvečer povedal, da so inšpekcija in policija ugotovili, da z njihovo hrano ni nič narobe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija