ZASTRUPLJENI ITALIJANSKI POLITIK PRIPOVEDUJE IZ BOLNIŠKE SOBE: "Niso bile krive školjke, zastrupil nas je plin"

Kronika

Na dan prihaja vedno več podrobnosti o zastrupitvi italijanskih turistov na Hvaru. Potem ko se je ugibalo, da so za zastrupitev, kateri je podlegel 57-letni Eugenio Vinci, najverjetneje krive školjke, je dogajanje razjasnil, prav tako zastrupljeni, italijanski politik: "Vzrok zastrupitve je plin, ne hrana."  Zdravniki se medtem še vedno borijo za življenje 5-letne deklice in 14-letnega fanta, ki so jima odpovedali vsi vitalni organi.

Bruno Mancuso

Skupina italijanskih turistov na Hrvaškem, od katerih je eden umrl, se je najverjetneje zastrupila z ogljikovim monoksidom, so danes sporočili zdravniki bolnišnice v Splitu. Policija pa še ne želi dajati zaključkov, ali je bil vzrok zastrupitve turistov "hrana ali barka". Namestnik načelnika hrvaške policije Josip Ćelić je danes pojasnil, da še vedno poteka preiskava dogodka. "Ni še ugotovljeno, ali je do zastrupitve prišlo s hrano ali med bivanjem na barki. Mislim, da bomo še danes dobili poročilo in da bo to razjasnjeno," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočil Ćelić.

Po besedah župana mesta Sant’Agata di Militello na Siciliji Bruna Mancusa, ki je skupaj s soprogo in prijatelji dopustoval na Hvaru, so vse zastrupljene osebe spale na desni strani plovila. "Rekel bi, da je vzrok zastrupitve plin, ki se je v kabine prikradel preko klimatskih naprav. Menim, da je šlo za nekakšno okvaro. Prepričan sem, da ni bila kriva hrana, saj otroka sploh nista večerjala, hkrati pa sta 'zaužila' največ strupa. V restavraciji nas je večerjalo šest, štirje smo razvili simptome zastrupitve, dva prijatelja pa sta povsem zdrava," je za Večernji list iz bolniške sobe v Splitu povedal Mancuso. Vzrok bi tako lahko bil ogljikov monoksid iz generatorja motorja jadrnice, poroča Dnevnik.hr. 

Bivši italijanski senator Mancuso je bil del društva italijanskih turistov, katerih letovanje na Hvaru se je zaključilo s smrtjo 57-letnega Eugenija Vincija. Zdravniki se medtem še vedno borijo za življenje 5-letne deklice in 14-letnega fanta, ki so jima odpovedali vsi vitalni organi.

Kot še piše Slobodna Dalmacija, se je osmerica italijanskih turistov ob polnoči odpravila iz restavracije na Hvaru, v kateri so večerjali, nazaj na jadrnico, zasidrano v pristanišču. Bil je komaj drugi dan 8-dnevnega skupnega dopusta starih prijateljev in njihovih soprog. "Na plovilo smo prišli pol ure čez polnoč in se odpravili spat. Nedolgo zatem me je obšla močna slabost. Nekako sem se privlekel do kopalnice in bruhal. Istočasno je postalo slabo tudi moji soprogi. Uspela sva se umiriti in ponovno leči v posteljo. Zaspala sva zelo trdno, kot bi bila omamljena ali hipnotizirana, nič nisva ne videla ne slišala do jutra," je dogajanje na usodno noč opisal Mancuso.

Eugenio umrl zaradi udarca v glavo

Naslednje jutro jih je dočakal grozljiv prizor. Prijatelj Eugenio je ležal mrtev v kopalnici. "Po moji oceni je umrl sredi noči, okoli 3. ure. Ni umrl zaradi bruhanja, izgubil je zavest in med padcem z glavo udaril ob kad," je povedal Mancuso, po izobrazbi zdravnik. Da je bil šok še večji, sta se slabo počutila tudi oba otroka. Vse zastrupljene je helikopter nemudoma odpeljal v splitsko bolnišnico. Vincijeva soproga in otroka so v resnem zdravstvenem stanju, medtem ko sta Mancuso in njegova žena že boljše.

"Razmišljali smo o vzrokih zastrupitve. Na misel nam je prišla hrana, vendar otroka za večerjo nista pojedla niti grižljaja. Večerjali smo le odrasli, a od šestih smo se zastrupili le štirje. Prepričan sem, da za to ni bila kriva hrana. Najverjetneje nas je zastrupil ogljikov monoksid, ki je v kabine uhajal skozi klimatske naprave," je še dodal Mancuso.

"Ponoči je bilo stanje otrok stabilno, vendar pa je njuno življenje še vedno ogroženo," je za HRT danes povedala zdravnica splitskega Zavoda za intenzivno pediatrijo Tanja Kovačević. Da bi pomagali pri zdravljenju otrok in treh odraslih, ki so v splitskem kliničnem centru, so z dopustov prišli zdravniki in medicinske sestre, pa poroča hrvaški portal index.hr.

Restavracija oprana krivde

Inšpekcija je v torek pregledala hrvaško restavracijo, kjer so večerjali Italijani. Zdi se, da je bilo vse v redu, saj so jo znova odprli v torek zvečer ob 21. uri, navaja index.hr. Lastnik restavracije je za Novo TV v torek zvečer povedal, da so inšpekcija in policija ugotovili, da z njihovo hrano ni nič narobe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija