KDO GROZI OBALNIM POSLANCEM, KO SE POSKUŠA ZRUŠITI JANŠEVA VLADA? "Nedopustno je, da nekdo od mene zahteva podpis"

Slovenija

Karl Erjavec je danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Zaradi okužb med poslanci je ocenil, da bo 46 glasov za uspeh nezaupnice Janševi vladi težko doseči. Prvi poskus konstruktivne nezaupnice je tako končan, morebitni nov predlog bodo morali vložiti ponovno, skupaj s podpisi poslancev. Eden glavnih akterjev v tej zadevi je bil izolski poslanec DeSUS, Branko Simonovič, ki je dal soglasje, a se je odločil, da podpisa ne bo prispeval, dokler ne vidi gradiva, ki bo vloženo pod nezaupnico. Sledile so grožnje. Groženj je bil deležen tudi poslanec SMC Gregor Perič, ki je skupaj s Simonovičem pred novoletnimi prazniki opozoril na pritiske ob poskusih oblikovanja nove vlade. Na grozilnih plakatih pa se je znašel tudi poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

Karel Erjavec

"Sem načelen človek. Karel Erjavec je izkoristil možnost, ki jo dopušča poslovnik. Sam zagovarjam stališče, da bi morali vsi poslanci imeti možnost glasovanja," je za naš portal komentiral Simonovič dogajanje v zvezi z vložitvijo konstruktivne nezaupnice vladi, ki je padla v vodo. Glede podpisa si Simonovič ni premislil. Vztraja, da ga ne bo prispeval, dokler ne vidi gradiva, ki bo vloženo pod nezaupnico.

"Kako se bodo stvari odvijale naprej, je težko reči. Nedopustno pa se mi zdi, da nekdo od mene zahteva podpis, kar je v nasprotju s 1. odstavkom 82. člena Ustave RS. Volitve so tajne. Tajno glasovanje je najvišja stopnja demokracije, ki jo lahko nekdo uveljavi. In to mi ne gre skupaj," še pravi izolski poslanec.

Branko Simonovič

Omenjeni člen ustave navaja, da poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles.

Erjavec je soglasje h kandidaturi za predsednika vlade umaknil do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Že včeraj je namreč dejal, da bo težko doseči 46 poslanski glasov, s katerimi bi bila izglasovana nezaupnica Janševi vladi. V soboto je namreč odjeknila novica o okužbi direktorja Sove Janeza Stuška, ki se je dan prej udeležil seje Knovsa, kjer je bil v stiku z več poslanci.

Že v petek pa je skupina 42 poslancev v DZ vložila predlog konstruktivne nezaupnice z Erjavcem, kot kandidatom za novega predsednika vlade. Čeprav je Erjavec do zadnjega zagotavljal, da ima 43 poslanskih glasov in da bodo zadnje tri glasove prispevali poslanci DeSUS, se je Simonovič odločil, da podpisa ne prispeva iz že navedenih razlogov.

Simonovič je bil ob tem deležen groženj, ki jih je prijavil policiji. Na Twitter profilu Anonymous Slovenia so ga označili za 'izdajalca svojega naroda', na Obali pa so se pojavili plakati z njegovo fotografijo in kljukastim križem.

Simonovič je skupaj z obalnim poslancem SMC Gregorjem Peričem že pred novoletnimi prazniki opozoril na pritiske ob poskusih oblikovanja nove vlade. Pred Peričevim domom v Izoli so se takrat pojavili plakati z napisom 'Heroj ali izdajalec?', na katerih je bila tudi fotografija poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže. Kot je povedal Perič, so se pred novim letom vršili pritiski, naj izstopijo iz sedanje vlade in podprejo koalicijo KUL.

Poslanca sta dogodke prijavila policiji, a se ob vsem tem postavlja vprašanja, kdo so ljudje, ki se poslužujejo tako nizkotnih prijemov, ko nekaj ne gre tako, kot so si očitno zamislili. Predvsem se postavlja vprašanje, kako razumejo oziroma ali sploh razumejo, kaj je demokracija in demokratična pravna ureditev

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  20 .01. 2021 ob  09: 52
11
Hmm, ne gre za rušenje vlade, gre za REŠEVANJE Slovenije, bistvena razlika. Ta škric pa mi je bil zmeraj ogaben in ne-zaupanja vreden. Pa ne zaradi črne gradnje, vsega drugega tokom let.
kokodek |  20 .01. 2021 ob  07: 27
17
obljube, ki sta ju pripeljala v državni zbor, sta prelomila, zdaj pa se jokata in sta nebogljena. Hitro sta se nalezla navad prvega ministra!!!! Simonovič bo itak šel v penzijo, za malega Periča pa bo bolj težka na naslednjih volitvah, hahha
japajade |  19 .01. 2021 ob  21: 17
16
Nedopustno je zgolj to, da kot poslanec in obenem predstavnik ljudstva, od katerega je bil izvoljen zaradi zaveze, da z določeno osebo ne gre v koalicijo, le to zavezo prelomi in obenem kot predstavnik ljudstva obrne hrbet svojim volilcem, kateri so ga izvolili! Še bolj nedopustno pa je, da mu potem zaradi taistih volilcev, katerim je obrnil hrbet , ni jasno, zakaj tak odziv! Bedak ostane bedak, četudi ima predige ljudskega odposlanca!
Istriano |  19 .01. 2021 ob  20: 41
12
Če greš v politiko je potrebno računati vsem. Ne moreš biti vsem všeč. Ni pa to nič proti državam, kjer ti nastavijo bombo pod avto in letiš v zrak.
Martin Kacur |  19 .01. 2021 ob  19: 16
V bitki za za oblast in privilegije ne izbirajo sredstev. Od plakatov do okuzevanja z virusom.
In vse za to ker hocejo, nam drzavljanom, najbolse. Samo za nase blagostanje jih skrbi.