POD VPRAŠAJEM SREDINO GLASOVANJE O NEZAUPNICI: Okužen direktor Sove, ki je bil v stiku z več poslanci

Slovenija

Direktor Sove Janez Stušek je okužen z novim koronavirusom, poroča 24ur.com. Ker se je v petek udeležil seje Knovsa, vseh devet članov zdaj čaka testiranje, je za STA potrdil tudi predsednik DZ Igor Zorčič. Dogajanje bi lahko vplivalo na za sredo predvideno glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše, o tem bo odločil kolegij.

Ker je bil Stušek v stiku s člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), obstaja možnost, da je okuženih več poslancev različnih poslanskih skupin, članov Knovsa, kar pod vprašaj postavlja sredino izvedbo seje, na kateri bi razpravljali in glasovali o nezaupnici Janševi vladi oziroma predlogu, da novi predsednik vlade postane Karl Erjavec.

Predsednik DZ Zorčič je navedel le, da bo "o seji v torek odločil kolegij, poslanci pa se bodo testirali". Vsem udeležencem seje je bilo namreč priporočeno, naj opravijo testiranje na novi koronavirus, so potrdili tudi v SD, katere član je predsednik Knovsa Matjaž Nemec. Vendar tudi to ne zagotavlja, da seje ne bo treba preložiti, saj se lahko okužba pokaže šele nekaj dni po rizičnem stiku.

Matjaž Nemec

Poslovnik DZ sicer določa, da se volitve novega predsednika vlade ob vložitvi konstruktivne nezaupnice opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga za izvolitev. Lahko pa DZ na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika državnega zbora z večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo kasneje, vendar najkasneje v 30 dneh po vložitvi predloga za izvolitev novega predsednika vlade.

Portal 24ur.com sicer piše tudi, da predsedniku DZ poslovnik omogoča tudi, da sejo v sredo začne, nato pa jo zaradi opisanih okoliščin tudi prekine.

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  17 .01. 2021 ob  07: 18
Poskus aktualne vlade, da se odloži glasovanje nezaupnice.
kokodek |  17 .01. 2021 ob  07: 03
je kdo preveril, če ni lažna novica? je podobno kot, kadar zbolijo, ko imajo za it na sodišče.....