IZREDNE SEJE NE BO: Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade

Slovenija

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev, je navedeno v dokumentu, ki je objavljen na spletni strani DZ. Kolegij predsednika DZ, ki bi se moral dogovoriti o sklicu izredne seje DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici, je bil odpovedan.

Izredna seja, na kateri bi morali predvidoma odločati o nezaupnici vladi Janeza Janše, je bila predvidena za sredo. Pravkar poteka tudi neformalni posvet predstavnikov poslanskih skupin, kako naprej.

Erjavec je že v ponedeljek pojasnil, da zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev razmišlja o umiku soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. Poslovnik DZ namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Spomnil je, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči. V ponedeljek je napovedal, da se bo o tej možnosti posvetoval s pravnimi strokovnjaki, zjutraj se je posvetoval tudi z vodji strank KUL.

Po poslovniku DZ in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je bil skrajni rok za sejo ta petek.

Postopek konstruktivne nezaupnice je tako končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev, je v ponedeljek za STA poudaril predsednik DZ Igor Zorčič.

Erjavčevo izjavo je pričakovati danes predvidoma ob 16. uri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  19 .01. 2021 ob  19: 05
Dupe gace zvace
Istriano |  19 .01. 2021 ob  14: 21
Erjavec je jebiveter.