JANŠA O PRIPRAVLJENOSTI SLOVENIJE NA KORONAVIRUS: "Situacije ne bo mogoče obvladati, če bo eskalirala tako, kot je v Italiji"

Slovenija

Kandidat za novega premierja in predsednik SDS Janez Janša med ukrepi Slovenije za soočanje z novim koronavirusom pogreša pravočasno aktiviranje slovenske civilne zaščite, ki je po njegovem mnenju usposobljena za pripravo na morebitno eskalacijo problema. Opozoril je, da situacije ne bo možno obvladati, če bo eskalirala tako, kot je v Italiji.


Janez Janša

Iz Italije namreč poročajo o številnih okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji pa potrjenega primera okužbe za zdaj še ni. "Če bo zadeva eskalirala, kot je v sosednji državi, potem situacije ni možno obvladati niti preko enega resorja niti preko razno sekretariatov niti preko sveta za nacionalno varnost," je opozoril. Obvladali bi jo lahko prek strukture, ki jo je Slovenija gradila desetletja za takšne primere in se je po Janševi oceni sposobna vsaj tako dobro in uspešno soočati z novim koronavirusom kot so se v sosednji državi.

Civilna zaščita ima po besedah Janše predvidene ukrepe za take primere, verjame tudi, da ima popolnjeno kadrovsko sestavo. Delovanje te strukture, ki v normalnih razmerah deluje kot uprava za zaščito in reševanje, se v primeru eskalacije spremeni v štabno delo, se pravi, da se aktivira državni štab za civilno zaščito. Tam so predvideni ukrepi, ki jih je treba v določenih situacijah sprejemati, je v izjavi v predsedniški palači pojasnil Janša.

Kot je še dodal, do zdaj ni zasledil nobenega obvestila, da je prišlo do pravočasnega aktiviranja. Enote in službe civilne zaščite se praviloma organizirajo, kadar nalog zaščite, reševanja in pomoči ni mogoče opravljati s poklicnimi ali prostovoljnimi reševalnimi službami, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .02. 2020 ob  15: 45
oj, joj, kaj ni Janša naš rešiteljjQuery1123028903874585417743_1582814269185??? Ko je bil v opoziciji je imel vse odgovore, blatil je vlado in si želel prevzeti oblast, da nas reši...….zdaj pa se boji enega virusa.....
vseved |  26 .02. 2020 ob  22: 36
Tukaj pa se strinjam z Janšo. Res smo nepripravljeni in ko nas bo zadelo, nas bo pošteno.
kokodek |  26 .02. 2020 ob  20: 31
padrone virus se že širi