KORONAVIRUS ŽE VPLIVA NA GOSPODARSTVO IN TURIZEM: Zamude in odpovedi blaga, težave s turisti

Slovenija

Podjetja na Severnoprimorskem se že soočajo s težavami, ki jih povzroča širjenje koronavirusa. Tako že prihaja do zamud pri dobavah blaga, celo do odpovedi dobav, običajni dobavni roki se podaljšujejo, obenem pa načrtujejo nabave večjih zalog materiala kot običajno, so sporočili s Severnoprimorske gospodarske zbornice.

Podjetja se soočajo tudi s pomanjkanjem zaščitnih mask, razkužil, rokavic in drugih zaščitnih sredstev, ki jih kupujejo na trgu. Mnoge pa bodo prizadele predvsem odpovedi promocijskih dogodkov, sejmov in simpozijev.

Turistični delavci se medtem srečujejo z odpovedmi turističnih rezervacij in težavami s turisti, ki so že na poti v regijo.

"Podjetja, ki so nam poročala, so v pretežni meri že sprejela preventivne organizacijske oz. zdravstvene ukrepe in organizirala krizne sestanke. Zaposlenim so posredovali navodila za ravnanje v smeri zmanjšanja možnosti okužb. Ukrepi so različni, nekoliko se med seboj razlikujejo glede na dejavnost družb," so še sporočili iz zbornice.

V številnih podjetjih v večji meri kot doslej nameščajo razkuževalna sredstva in izvajajo dezinfekcijo delovnih prostorov. Zaposlenim ponujajo možnost dela od doma, preklicujejo množične sestanke in srečanja, obenem pa pozivajo zaposlene, da se izognejo zasebnim potovanjem v kraje s povečano stopnjo tveganja.

V izrazito izvozno usmerjenih podjetjih uvajajo večji nadzor nad službenimi potovanji in obiski tujcev, ki prihajajo z območij s povečano stopnjo tveganja. "Nekatera podjetja celo načrtujejo opravljanje samo tistih storitev na rizičnih področjih, ki so povezane z že sklenjenimi pogodbami," so še zapisali v Severnoprimorski gospodarski zbornici.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija