SLOVENSKE BOLNIŠNICE V PRIPRAVAH NA MOŽEN IZBRUH KORONAVIRUSA: Bolnike bodo sprejemali UKC Ljubljana, UKC Maribor in Klinika Golnik

Slovenija

V bolnišnicah se resno pripravljajo na možen izbruh koronavirusa. Darko Čander z ministrstva za zdravje je po sestanku s predstavniki bolnišnic ocenil, da smo glede pripravljenost na prvi val okužb lahko pozitivni. V bolnišnicah pa opozarjajo, da bo nujna koordinacija aktivnosti na ravni ministrstva, ter mirijo, da je panika odveč.

Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetne kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je napovedala, da bodo v UKC Ljubljana s sredo preventivno ukinili obiske. Poostrili bodo dostope do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci in na ta način poskušali bolnišnico obvarovati pred nenadzorovanim vstopom potencialno okuženega bolnika.

Klinika za infekcijske bolezni se sicer po njenih besedah na morebitnega bolnika intenzivno pripravlja in ga ta hip lahko takoj sprejmejo tako na intenzivno enoto kot navadni oddelek. Trenutno imajo tudi dovolj zaščitne opreme.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je za A kanal dejal, da bosta v prvi fazi bolnike sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa z območja Gorenjske. V UKC Ljubljana lahko v nekaj urah pripravijo 20 postelj, prve bolnike pa lahko sprejmejo "praktično takoj", je zagotovil.

Je pa Lejko Zupančeva opozorila, da bo vsekakor potrebna neka centralna koordinacija na ravni ministrstva. "Treba bo skupaj pregledati resurse, narediti plane, razdeliti resurse in skoordinirati s klinikami oziroma bolnišnicami, kjer še nimajo v celoti stvari pripravljenih," je dejala.

Sestanek je po njenih besedah pokazal, da se vse bolnišnice v Sloveniji resno pripravljajo na možne krizne razmere. Tako da panika med prebivalstvom po njenem mnenju ni na mestu.

Da so pripravljeni, pravijo tudi v UKC Maribor. Tud njegov strokovni direktor Matjaž Vogrin je opozoril, da je nujna centralna koordinacija, ustanovitev kriznega štaba, ki bo celoten projekt strokovno vodil, hkrati razporejal kadrovske resurse in opremo. Po njegovih besedah je nujno, da so navodila in strokovno vodenje iz enega mesta in niso stvari prepuščene posameznim regionalnim centrom ali posameznim bolnišnicam.

Kot je zagotovil Čander, je na ministrstvu že ustanovljena skupina, ki bo komunicirala ne le z bolnišnicami, ampak z vsemi izvajalci. Za petek pa je napovedal sestanek z zdravstvenimi domovi, da dorečejo natančne protokole dela, da bi se izognili nejasnostim in nepotrebni paniki.

Sicer pa je ministrstvo za zdravje po njegovih navedbah danes določilo izvajalce, ki bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom. "To so predvsem zdravstveni domovi, ki izvajajo 24-urno službo nujne medicinske pomoči," je pojasnil.

V novogoriški občini so imeli širši sestanek že v ponedeljek. Kot je pojasnila strokovna direktorica novogoriške bolnišnice Dunja Savnik Winkler, se je danes vključila tudi območna civilna zaščita, ki jim je za večje potrebe urgentnega centra pripravila dodatno delovišče s postavitvijo šotora neposredno ob urgentnem centru, kjer bi izvajali triažo in imeli pregledovalnico.

V sredo bodo dobili tudi nekaj osebne zaščitne varovalne opreme iz blagovnih rezerv. V bolnišnici pa so pripravili večfazne plane. Dogovorili so se, da bodo prvega pacienta iz zahodne regije prepeljali v UKC Ljubljana na infekcijsko kliniko. V primeru večjih potreb pa bodo poskušali v sami bolnišnici vzpostaviti domače kapacietete, ki jih sicer imajo za neintenzivna zdravljenja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija