IZTOK V MORJE ZAPRT S FIZIČNO OVIRO: Bi lahko v primeru močnejšega deževja poplavilo Žusterno?

Koper

Potem ko so kopališče v Žusterni včeraj zjutraj že odprli, so popoldne znova dvignili rdečo zastavo, vzrok onesnaženja pa še vedno ni znan. Tako še vedno ostaja zaprto, hudourniški iztok v morje so zajezili in dokler ne bodo ugotovili virov onesnaženja, bodo meteorno vodo prečrpavali, da se ne bo izlivala v morje. Za pojasnila, kako bodo ukrepali v primeru močnejšega deževja, da ne bi prišlo do poplav, smo se obrnili na Marjetico Koper.

Na Marjetici Koper so nam potrdili, da je iztok v morje zaprt s fizično oviro. Ob tem nas je zanimalo, kaj bi se zgodilo v primeru močnejšega deževja, saj bi z zaprtjem iztoka morda lahko prišlo tudi do poplav. V koprskem komunalnem podjetju odgovarjajo, da je v primeru močnejših padavin fizično oviro možno nadgraditi, večje količine meteornih voda pa se lahko rešuje s pogostejšim prečrpavanjem in dodatnim prečrpavanjem s potopnimi tlačilkami - pumpami. V skrajnem primeru, torej res izjemnega deževja, pa bi v izogib poplavljanju območja pregrado odstranili.

Iztok je zaprt s fizično oviro.

Vzrok onesnaženja še vedno ni odkrit

Marjetica Koper še vedno išče razlog onesnaženja. Kot so povedali, je prvi korak akcijskega načrta zaključen: kanalizacijski vod je pregledan. "Zaznanih ni bilo nobenih napak," so zapisali in dodali, da drugi del akcijskega načrta še poteka, in sicer bo pregled sistema meteornih vod zaključen v 10 do 14 dneh. Kemične analize vode in organoleptični pregled cevi za sedaj ne kažejo posebnosti, so navedli.

Zanimalo nas je tudi, kako odgovarjajo na kritike v javnosti, da so prepozno ukrepali, saj so bili o težavah seznanjeni že pretekli torek, resneje pa naj bi se sanacije lotili šele v petek, po medijskem razkritju.

Delavci Marjetice na terenu

"Izvor in cilj neutemeljenih kritik na odzivnost naših strokovnih in interventnih služb ne bomo komentirali. Dejstva govorijo drugo zgodbo, kakor neutemeljene govorice. Marjetica je komunalno podjetje, katero ponuja eno boljših storitev izvajanja JGS v Sloveniji. Vodstvo podjetja je ponosno in zahvalno svojim zaposlenim, kateri se vsak dan trudijo na terenu," so nam zapisali v odgovor na naše vprašanje.

Ob tem so na Marjetici še dodali, da je ob prijavi zamašitve kanalizacijskega voda interventna služba takoj odreagirala, zamašitev odstranila in odpravila posledice. Prav tako se je tudi po prijavi izlitja manjšega obsega fekalnih voda v meteorni hudournik in posledično v morje njihova strokovna služba z interventno enoto odzvala in odšla na kraj dogodka ter pričela s sanacijo nastale situacije, so še pojasnili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
koper jan |  11 .08. 2019 ob  18: 41
Škoda, ki ni novega stolpa. Lahko bi ga imenoval Štronco in vista.
 |  09 .08. 2019 ob  22: 10
Drascic ter Madzarevic sta odgovorna za kopenje v dreku;. Takoj si zasluzita odpoved..
Istriano |  09 .08. 2019 ob  21: 18
Takoj odstaviti Draščiča in Madžaroviča. Ob prvi težavi sta pogrnila na preizkušnji. Presneti Draščič, ki nas ni obvestil, da smo se kopali z otroci v fekalijah. Takoj oba na cesto!
Tine |  09 .08. 2019 ob  14: 31
20
Kaj so ti iz Marjetice pili vodo iz kopališča v žusterni, da govorijo takšne nebuloze? Javno podjetje, plačano s strani občanov ne bo komentiralo kritik? Dejstva govorijo drugače? Ja, dejstva res govorijo drugače, in sicer so povedala, da je bil direktor Marjetice Koper o izlitju kanalizacije na plažo obveščen 30. julija in ni ukrepal, kaj šele sporočil prostojnim. Naši otroci so se zaradi njega kopali v kanalizaciji in številni kopalci so morali poiskati zdravniško pomoč. Krajani žusterne so lepo povedali in opisali, kako je zadeva s kanalizacijo potekala od torka dalje. Da pa direktor javnega podjetja v skoraj 2 tednih ni uspel najti vzroka onesnaženja, kaže samo na njegovo nesposobnost in neobvladovanje situacije.

Marjetica lahko res ponuja eno najboljših izvajanj javnih služb v Sloveniji, izvaja pa jih ne ravno dobro in to ne po krivdi delavcev, temveč zaradi nesposobnega direktorja. Kaj misliš Draščić, da smo občani neumni in slepi, da ne vidimo, kako je zanemarjen koper, onesnaženo morje in koko si nesposoben? Bržan naredi ljudem eno veliko uslugo in umakni tega človeka s položaja.