V ŽUSTERNI RESNE TEŽAVE S KANALIZACIJSKIMI ODPLAKAMI: Več primerov izteka fekalij, krajanki v treh tednih pobilo sadno drevje

Koper

"Do takega dogodka ne bi smelo priti nikoli več," pravijo v KS Žusterna, ki že vrsto let opozarjajo o neurejenih razmerah na kopališču Žusterna in dodajajo, da zadnje izlitje ni osamljen primer. Naj bo dogodek opozorilo, da izliv meteornih vod nikakor ne sodi v neposredno bližino urejenega kopališča, so se strinjali člani sveta, ki so na izredni seji, spomnili tudi na to, da gre za turistično mesto, ki si želi velikega števila turistov in si s tovrstnimi dogodki zelo škodi.

V uredništvo smo prejeli fotografije skupaj s poročilom izredne seje Krajevne skupnosti (KS) Žusterna, kjer so izpostavili, da so problem fekalne kanalizacije in meteornih vod, občasna izlivanja v hudournike in smrad na celotnem obalnem pasu med kopališčem Žusterna in mandračem Molet prisotna že leta. O tem pa so pristojne službe že večkrat obvestili.

Že konec junija je predsednik KS Žusterna Igor Čurin o smradu na območju Istrske ceste in Letoviške poti obvestil koprsko komunalno podjetje Marjetica Koper, kjer so mu zagotovili, da smrad izhaja iz rednih vzdrževalnih del na tem območju. Pretekli torek pa so dobili še eno obvestilo občanke, in sicer o izlitju odpadnih vod iz fekalne kanalizacije v hudournik med Krožno cesto in Gozdno potjo. Čurin je takoj o tem obvestil svetovalca koprskega župana Roberta Šuca, kar nam je slednji v telefonskem pogovoru tudi potrdil. Šuc nam je povedal še, da je nastalo situacijo takoj sporočil na Marjetico, delavci pa so na terenu bili že v 45 minutah.

Tudi predsednik KS se je nekaj ur kasneje pogovarjal z dežurnim na Marjetici, ki mu je zagotovil, da je prišlo do manjšega izlitja iz kanalizacijskega jaška v meteorni odvod in da je zadeva sanirana. A Čurin dodaja, da mu je krajanka v torek zvečer dejala, da je stanje nespremenjeno.

Na fotografiji je mogoče videti različne odplake.  

Kljub zagotovilu, da so pristojne službe problem začele sanirati, se do petka stanje ni izboljšalo, dodajajo v KS. Poleg tega jih o resnem stanju izlitja fekalnih voda v morje ni obvestil nihče, izvedeli so iz medijev.

Krajanka je na fekalni izpust opozorila že v torek.

"Pristojne službe Mestne občine Koper (MOK) trdijo, da so bili o izlitju obveščene šele v petek, vendar smo o tem svetovalca MOK, ki je zadolžen za prejemanje in posredovanje informacij, obvestili takoj po prejetem klicu krajanke o opaženem izlitju. Šele v petek so pristojne službe resneje pristopile k reševanju nastalega problema in obvestile Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kateri je odredil odvzem vzorcev kopalne vode na Kopališču Žusterna ter v njegovi okolici," dogajanje pojasnjujejo v KS, kjer so opozorili, da so kopanje prepovedali na samem kopališču in na območju proti mandraču Molet, ne pa tudi pri Centru vodnih športov Žusterna, kjer so se kopalci nemoteno kopali še naprej. Rdeče zastave tukaj ni bilo izobešene, poleg tega za to območje ni bilo podanega niti opozorila.

Zastavo lahko obesijo samo na urejenih kopališčih 

Kot pojasnjujejo na Zavodu za šport MOK, zastave tu ne morejo izobesiti, ker ne gre za urejeno kopališče. 

Iz KS še navajajo, da naj ne bi bili povabljeni na krizni sestanek pristojnih služb in tako nevključenost v reševanje obsojajo. 

Izpust, kjer naj bi prišlo do onesnaženja.

V Žusterni še vedno 26 hiš z greznicami

"Člani sveta se strinjamo, da gre za velik problem vezan na celotno kanalizacijsko omrežje širom cele KS Žusterna in je skrajni čas za pristop k celoviti rešitvi problema, kjer izgovora o velikih finančnih stroških za sanacijo le tega, ne sme biti," so jasni svetniki KS Žusterna, ki jih zanima tudi, ali v Marjetici Koper sploh obstaja plan sanacije, kaj se je storilo in kdo nadzira 26 nepriklopljenih objektov na kanalizacijsko omrežje.

Ob tem so opozorili, da zadnje izlitje fekalij ni osamljen primer. V mesecu juniju naj bi prišlo do izlitja fekalij med hišama na Rožni poti in Gozdni poti. Stanovalci so povedali, da naj bi izlitje trajalo skoraj cel mesec, preden so ga sanirali. Tovrstne težave naj bi imeli že približno 10 let, večkrat pa naj bi do izlitja prišlo tudi na Podbrežni ulici.

Krajanki je kanalizacijska voda v treh tednih pobila sadno drevje.

Fotografija kanalizacijskih odplak na vrtu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DajmoNo |  08 .08. 2019 ob  11: 03
14
Problematika je že na sporedu 20 let. Namesto da bi v zadnjih letih lišpali Koper in porabili milijone za beton in kamen, bi raje uredili kanalizacijo. Vsekakor ni kriv zdajšnji župan in zdajšnja garnitura, on je le prevzel vso uničeno infrastrukturo od prejšnjega...ki je le urejal zunanjost...noter pa je vse gnilo.
Monteverdi |  08 .08. 2019 ob  10: 47
13
@Tine - Problematika ni od včeraj, "pozanimaj" se kdo je vladal pred Bržanom in kdo je vodil Marjetico pred sedanjim direktorjem in koliko jih je bilo. Sami "sposobneži"! (Če ne boš ugotovil, ti bom jaz posredoval imena).
Istriano |  08 .08. 2019 ob  10: 47
13
Nekaj hiš ima priklopljeno kanalizacijo na odtoke za meteorno vodo, potrebno jih je najti, kar ni tako težko, kaznovati in prisiliti, da pravilno priklopijo kanalizacijo. In potem bo mir in fekalije ne bodo prišle do morja.
Tine |  08 .08. 2019 ob  09: 21
-6
Počasi prihaja na dan resnica in kdo je kriv za fekalno onesnaženje. Marjetica Koper ne skrbi več za redno čiščenje kanalizacije fekalnih in meteornih vod ter vodotokov. Kot je razvidno iz izjav ljudi, tudi na nujne klice zaradi izlitja kanalizacije ali okvare na sistemu se Marjetica ne odziva. Kaj bodo tudi za to krivi drugi? Direktor Marjetice Koper, Bržanov sosed, je popolnoma nesposoben in ne obvlada situacije. Če bi imel vsaj kanček kulture, bi ponudil svoj odstop.
Tiramola  |  08 .08. 2019 ob  04: 18
26
Počasi, počasi, počasi le priznavajo, da položaj na področju kanalizacije. NE OBVLADAJO. Direktorji bivši in sedanji so postavljeni politično brez izkušenj brez znanja. Skrbijo predvsem za delo s kooperanti. Slednji lepo bogatijo. Občani smo ovce, bom rekel sardele, ker smo ob morju. Sardele, sardele, itd....... Tako stanje je že veliko let na to vas opozarjajo vaše sardele.
kjessi |  07 .08. 2019 ob  21: 46
25
Šekot otroci smo se izogibali tistemu iztoku, ker je vedno smrdel.