ŠE VEDNO VISOKE VREDNOSTI BAKTERIJ V MORJU PRI ŽUSTERNI: Kot kaže, gre za večje onesnaženje, kot so sprva sporočili

Koper

Onesnaženje v morju na kopališču v Žusterni in na mandraču Molet, ki ga je povzročilo petkovo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, kot kaže, le ni tako majhno, kot so sprva sporočili. Ker je ob sanaciji jaška, ki ga je zamašil večji tekstilni predmet, prišlo le do manjšega izlitja odpadnih voda, rezultati analize vzorcev pa kažejo podatke, zaradi katerih sumijo, da gre za drugi, mogoče že dlje časa trajajoč vir onesnaženja, so na Marjetici Koper začeli pregledovati kanalizacijsko omrežje. Žusternska plaža je tako še vedno pod rdečo zastavo, vsi pa odsvetujejo uporabo le-te. 

Agencija RS za okolje (Arso) glede na rezultate kakovosti kopalne vode na območju Žusterne še vedno odsvetuje kopanje v kopališču Žusterna ter na odseku od kopališča Žusterna do vključno Mandrača Molet. Izredni monitoring spremljanja kakovosti vode namreč še vedno kaže na prisotnost bakterij.

Tudi z Mestne občine Koper so sporočili, da rezultati vzorčenj koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da voda na plaži v Žusterni še vedno ni ustrezna za kopanje.

Očitno ne gre za manjše onesnaženje, to potrjujejo tudi rezultati vzorčenja 

Onesnaženje se je sicer zgodilo v petek, povzročilo pa ga je izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. Do tega je prišlo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika. Kot so dodali na občini, je ob sanaciji zamašenega jaška prišlo le do manjšega izlitja odpadnih voda, zato rezultati analize vzorcev kažejo na možnost drugih virov onesnaženja. Vse dokler pristojne službe ne bodo preverile in odstranile vseh morebitnih drugih virov onesnaženja in dokler rezultati analiz kopalne vode ne bodo ustrezni, bo tako nad plažo v Žusterni ostala izobešena rdeča zastava.

Do konca poletja bo na kopališču potekal monitoring kakovosti vode

V tem trenutku pristojne službe preverjajo, ali je bila fekalna kanalizacija na tem območju v preteklosti ustrezno vzdrževana in ali je prišlo do doslej neugotovljenih poškodb na infrastrukturi. Občinski zavod za šport bo kopališče Žusterna znova odprl šele, ko bodo kopalne vode popolnoma varne za vse uporabnike. Prav tako bo na pobudo občine do konca poletja na kopališču potekal monitoring kakovosti vode, so še zapisali na koprski občini.

V javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper so ob tem ocenili, da je bilo sobotno izdatno izpiranje omrežja učinkovito. "Jašek smo izprali enkrat s približno 30 hektolitri vode," so povedali za naš portal. Kot dodajajo, so se njihove strokovne službe odzvale interventno ter zadevo sanirale še isti in naslednji dan.

Tako so danes pregledovali komunalni vod na terenu.

Onesnaženje povzročajo 'črni' priključki?

Danes so nadaljevali z iskanjem drugih možnih onesnaževalcev v sistemu. Direktor Marjetice Alfred Draščič je povedal, da bi na kakšnem delu hudournika znalo biti tudi nekaj črnih priključkov. Od torka naprej bodo tako začeli pregledovati tudi to. Nam pa so v koprskem komunalnem podjetju povedali še, da zadevo rešujejo fazno: "V prvi fazi preverjamo komunalni vod s kamero, nakar bomo v drugi fazi preverili meteorni vod iz naslova morebitnih "črnih priklopov."

Po naših informacijah je vsaj 16 ljudi poiskalo zdravstveno pomoč zaradi težav, ki jih povezujejo s kopanjem v onesnaženi vodi. Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa nam je povedal, da beležijo ogromno število klicev zaskrbljenih ljudi, ki se obračajo na njih. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  07 .08. 2019 ob  09: 18
Nekatere hiše imajo speljano kanalizacijo v meteorno vodo. Samo najti jih treba in kaznovati ter prisiliti, da se priklopijo na kanalizacijo. Dajmo Draščič akcija.
 |  06 .08. 2019 ob  10: 21
Drascic,Madzarevic ter Brzan.so odgovorni ,da so ljudje tri dni se kopali v dreku.. naj preuzamejo odgovornost..
Tine |  06 .08. 2019 ob  09: 10
Direktor Marjetice Koper Alfred Draščić naj pove, zakaj o izlitju kanalizacije v morje ni obvestill pristojnih služb in je dovolil, da se ljudje, predvsem otroci, kopajo v kanalizaciji? Župan naj raje kot da se cmeri, preveri pri svojem sosedu, ki ga je postavil za direktorja Marjetice, zakaj je opustil dolžno ravnanje in povzročil, da so ljudje končali v bolnišnici.
td |  05 .08. 2019 ob  21: 30
17
Noro kakšno sprenevedanje. To lahko nakladajo komurkoli ni tam redno doli, ker zadeva smrdi že dolge mesece, na full zadnja dva ... tako, da pozabite vaše "krpe", "petkove izlive", ... karkoli. Ali je kanalizacija ali ima kdo na črno greznico nekje speljano.