RDEČE NI VEČ: V Žusterni lahko mirno zaplavate, plažo so odprli

Koper

Nacionalni inštitut za javno zdravje je preklical ukrep odsvetovanja kopanja v Žusterni. Zadnji rezultati analiz vode na Kopališču Žusterna so namreč pokazali, da je morje na kopališču, iztoku meteornega kanala in kopalnem območju med izlivom kanala ter mandračem Molet znova primerno za kopanje. Javni zavod za šport MOK je z droga danes snel rdečo zastavo in odstranil trakove, ki so opozarjali na neprimernost kopanja.

NIJZ je na terenu ugotovil, da na vodi na kopališču in kopalnem območju ni več videti pene, prav tako ni več smradu po fekalijah. Zavod za šport Mestne občine Koper bo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajal vidno in olfaktorno kontrolo kopališča ter vodil dokumentacijo in bo v primeru zaznanih nepravilnosti nemudoma obvestil ARSO in NIJZ, so zapisali koprski občini. 

Agencija RS za okolje (Arso) je v sredo popoldne preklicala ukrep odsvetovanja kopanja na kopališču Žusterna in območju do mandrača Molet, saj na podlagi rezultatov analiz vzorcev vode na kopališču Žusterna, iztoku meteornega kanala in kopalnega območja med izlivom kanala in Moletom ni bilo več razlogov za odsvetovanje kopanja v morski vodi na omenjenem območju.

Z nadzorom vode na območju Žusterne bodo v naslednjih dneh sicer še nadaljevali in v primeru povišanih vrednosti indikatorjev onesnaženja tudi ustrezno ukrepali z namenom, da se zaščiti zdravje kopalcev, so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati so na Arsu opozorili, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje, kar bo ustrezno tudi označeno.

Koprski župan Aleš Bržan pa je v sredo na svojem uradnem Facebook profilu ob zadnjih informacijah Arsa napovedal, da bo mestna občina poleg rednega monitoringa kakovosti kopalnih voda v prihodnjem mesecu večkrat tedensko zagotovila tudi dodatne izredne meritve.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je preklical ukrep odsvetovanja kopanja v Žusterni. Zadnji rezultati analiz vode na...

Posted by Aleš Bržan on Wednesday, August 7, 2019

Medtem so na NIJZ navedli, da se je v zadnjih dneh zaradi zdravstvenih težav na koprsko območno enoto obrnilo 33 oseb, vendar ne morejo trditi, da so vsi primeri povezani s onesnaženim morjem. Večina oseb je sicer bruhala, nekateri so imeli drisko, so pa pri vseh težave hitro minile.

Ob tem so na inštitutu pojasnili še, da lahko v primeru fekalno onesnažene kopalne vode pride do okužbe z virusom hepatitisa A. Inkubacija pri omenjenem virusu je od 15 do 50 dni, v povprečju pa med 28 in 30 dni. Če je torej prišlo do okužbe s tem virusom, se lahko bolniki pojavijo tudi šele po 50 dneh od dneva izpostavljenosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  08 .08. 2019 ob  15: 04
Marjetica Koper v 10 dneh ni bila sposobna najti vzroka onesnaženja morja s fekalijami. Najprej je bila majica kriva, potem se je pridružil še stiropor, nakar so se spomnili, da jim je nekdo nastavil. Svašta. In zdaj naj ljudje verjamemo, da je voda čista in da se gremo kopat ...
Tiramola  |  08 .08. 2019 ob  13: 47
Ok, zastava je plava? Nekaj takega se je zgodilo tudi na Bernardinu pred nekaj leti. Sedaj Žusterna. Izola?. Zahtevamo od županov, da objavijo imena tistih, ki so priklopljeni na črno.
Posebno pa kontrolo Marine, ki onesnažuje Piranski zaliv.
Župani poslušajte kaj vam govorijo občani, če želite naše glasove na volitve!
Lp
vseved |  08 .08. 2019 ob  12: 59
Najprej naj se okopajo župan, podžupani, direktor Marjetice, vd direktorice ARSO Kozlovičeva .
td |  08 .08. 2019 ob  12: 50
Torej, kot kaže kanalizacija ni problem, so s kamero (recimo vsaj) dobro pregledali cevi in čeprav dotrajane, držijo. Problem so kot kaže očitno nelegalne greznice neznanega števila hiš, ki se stekajo v ta hudournik. Če je ta hip brez bakterij, je verjetno zato, ker so obilno izpirali, svoje naredil še dež, .... Kaj zdaj to pomeni, da so čez noč sanirali vse te nelegalne greznice? Samo v tem primeru bi lahko zagotovili, da je kopanje varno.
choco |  08 .08. 2019 ob  11: 39
Nekam na hitro se je plaza odprla. Govorilo se je, da bo rdeca zastava nad kopaliscem vsaj do petka. Madzarovic je zatrdil, da plaze ne bodo odprli dokler ne bo vse ok, ne glede na to, kaj predlaga ARSO.
Nato pa iz vceraj na danes je plaza varna za kopanje.

Upam da niso bili vzorci boljsi zaradi nocnega dezja.
Upam da niso odprli plaze zaradi pritiskov tretjih oseb.
Upam da se motim, ko trdim, da ce je voda toliko onesnazena na ustju hudournika, da ni varna za kopanje, tudi voda v neposredni blizini ne more biti "cista".
DajmoNo |  08 .08. 2019 ob  11: 08
Bodimo fer. Občina in državne inštitucije so se hitro odzvale. Škoda da ni Marjetica posredovala takoj ko so opazili prvi izpust, javljeno je bilo že prej. Vsekakor še ni vse urejeno. Po Žusterni je ogromno ščurkov in podgan, glavno leglo je v največjem objektu v Žusterni (saj se ve kje). Kanalizacija je v razsulu, saj se celoten hrib pomika proti morju, kanalizacijske cevi ki so stare pa pokajo. Vsekakor v zadnjh 15-20 letih na to temo ni bilo nič narejeno. Cilj ni izgledati lepo samo na ven ampak urediti osnovo, kanalizacijo, vodovod, meteorne vode. Lahko imamo lep stadion, lepe športne površine, lepo Verdijevo, 300 metrske stolpe (wtf popo, kje imaš pamet?)...hodimo in kopamo pa se dobesedno v dreku. Če kdo dela škodo za nalašč, upam da ga dobijo.