Danes je svetovni dan pošte

Po svetu in tudi pri nas vsako leto 9. oktobra praznujemo svetovni dan pošte - dan, ko je bila pred 139 leti ustanovljena Svetovna poštna zveza. Zveza danes združuje 192 držav, med katerimi je od leta 1992 tudi Slovenija.

Svetovni dan pošte bo Pošta Slovenije tudi letos obeležila s priložnostnim poštnim žigom, ki bo samo danes v uporabi na pošti na Slovenski cesti 32 v Ljubljani ter na Slomškovem trgu 10 v Mariboru.

V obeh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru pa bodo organizirali dneve odprtih vrat ter na obisk povabili šole in jim tako ponudili možnost izvedbe poučnega in zanimivega interdisciplinarnega dne. Učenci, ki se vsako leto bolj zanimajo za ogled procesa sortiranja pošiljk, bodo tako tudi letos spoznavali način predelave ter avtomatsko sortiranje pošiljk, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Poštar Pavli bo polnil šolske torbe

V okviru praznovanja svetovnega dneva pošte bo Pošta Slovenije tudi zaključila dobrodelno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe. V akciji, katere pobudnici sta bili Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije, so zbrali 4847 kosov šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin, dodatno pa so s sporočili SMS zanje zbirali tudi denarna sredstva.

Pošta Slovenije je še vedno stabilno podjetje, čeprav so gospodarska kriza in drugi dejavniki v letu 2013 še močneje zaznamovali njeno poslovanje. V zadnjih letih se opazno spreminja tudi struktura poštnih storitev, predvsem na račun velikega upada klasičnih poštnih storitev in plačilnega prometa.

To narekuje ustrezno prestrukturiranje poštnih operaterjev, pravijo na Pošti Slovenije. "Spremembe gredo v smeri potrebnega prestrukturiranja in preoblikovanja Pošte Slovenije v družbo, ki bo modernemu e-potrošniku znala ponuditi prave storitve, ki ne bodo le nadomestile klasičnih, pač pa jih tudi ustrezno nadgradile," je pojasnil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

Kot je dodal, veliko pozornosti namenjajo organizacijski strukturi, vitalizaciji poštnega omrežja in modernejšim oblikam pošt, racionalizaciji stroškov ter nadgradnji obstoječih in razvoju novih storitev.