27. september - svetovni dan turizma

Potovanja

Člani nadzornega sveta Luke Koper bi na današnji seji utegnili odločati tudi o predlogu predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča, da se za novega člana uprave imenuje Mitjo Dujca. Ni pa še jasno, ali bodo nadzorniki sprejeli kakšno odločitev v zvezi z Mišičevo pogodbo o zaposlitvi.

Turizem je odvisen od kakovosti vodnih virov, hkrati pa povzroča pritiske na vodo. Obenem je turistična dejavnost zelo velik porabnik vode, kar je lahko sporno, zlasti v tistih turističnih regijah, ki se že tako ali tako spopadajo s pomanjkanjem vode. V turistični dejavnosti se proizvede tudi velika količina odpadnih voda, opozarjajo državni statistiki.

Pomena varovanja vodnih virov se čedalje bolj zavedajo tudi vsi, ki so udeleženi v turistični dejavnosti, zato skušajo te pritiske na vodo omiliti s številnimi ukrepi.

Ob svetovnem dnevu turizma bodo potekale številne prireditve in dogodki. Med drugim je že v četrtek v državnem zboru potekala prireditev, kjer sta predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik Turistično gostinske zbornice ter direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije je bilo lani zabeleženih 1,04 milijarde mednarodnih turističnih prihodov - svetovni turizem je tako prvič presegel mejo milijardo mednarodnih prihodov turistov. V primerjavi z letom 2011 se je število mednarodnih prihodov turistov povečalo za 40 milijonov ali za štiri odstotke. Leto 2012 pa je bilo za svetovni turizem rekordno tudi po prilivih iz mednarodnega turizma; ti so znašali kar 837 milijard evrov. Po številu prihodov turistov je še vedno prva Francija, po prilivih iz turizma pa vodijo ZDA.