Hrvaški turizem letos odprl približno 33.000 novih delovnih mest

Na Hrvaškem so v prvih devetih mesecih letos zaposlili okoli 33.000 delavcev več kot v enakem obdobju lani, je objavil hrvaško ministrstvo za turizem. Poudarili so, da je bilo novih delovnih mest v turizmu v prvih treh četrtletjih za dobrih 18 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2012.

Novo zaposlene osebe v turizmu so v prvih devetih letošnjih mesecih predstavljale dobro petino vseh novo zaposlenih na Hrvaškem, so potrdili na hrvaškem zavodu za zaposlovanje. V turizmu se je zaposlilo za 22 odstotkov več natakarjev, za slabih 18 odstotkov več kuharjev in za dobra dva odstotka več sobaric kot je bilo v prvih devetih lanskih mesecih.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je ocenil, da tudi kazalci o novih delovnih mestih v turizmu kažejo na dobro turistično sezono, v kateri september predstavlja podaljšek julijskega in avgustovskega vrhunca turistične sezone. Sicer se je v prvih devetih mesecih število vseh turističnih obiskov na Hrvaškem zvišalo za 5,2 odstotka, nočitev pa je bilo za 3,9 odstotka več kot med januarjem in koncem septembra lani.

Zaradi sezonskih zaposlitev šesti zaporedni mesec beležijo padec brezposelnosti

Hrvaški statistični urad je prejšnji mesec objavil, da je bil avgust šesti zaporedni mesec v katerem so beležili padec brezposelnosti, predvsem zaradi sezonskih zaposlitev.

Tako je bilo na Hrvaškem konec avgusta slabih 314.000 brezposelnih, kar predstavlja 18,4-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti. Čeprav je bila avgustovska stopnja brezposelnosti nekoliko nižja kot julija letos, je za 0,7 odstotkov višja kot je bila konec avgusta lani.

Po zaključku turistične sezone pričakovanja po zvišanju števila brezposelnih

Tako kot je bilo v preteklih letih, je pričakovati, da se bo število brezposelnih na Hrvaškem zvišalo po koncu podaljšane osrednje turistične sezone.