Visok porast prihodkov od turizma

Svet

Prihodki v hrvaških turističnih dejavnostih so se v letošnjih prvih osmih mesecih v letni primerjavi zvišali za 11 odstotkov in dosegli skoraj 18 milijard kun (2,36 milijarde evrov), je danes objavilo hrvaško ministrstvo za turizem.

Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu, podatki, ki so jih dobili od davčne uprave, vključujejo prihodke različnih turističnih dejavnosti, med drugim dejavnosti zagotavljanja prenočišč, gostinstva in turističnih agencij.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je ob tej priložnosti ocenil, da vsi pomembni kazalci - od zaposlitev v turizmu do prihodkov - dokazujejo, da je letošnje leto uspešno in da je turistični sektor močan.

Na področju namestitev v hotelih in podobnih objektih je bilo med januarjem in avgustom ustvarjenih 7,88 milijarde kun oz. 5,3 odstotka več prihodkov kot lani. Kampi in sorodni ponudniki namestitev pa so poskrbeli za 272 milijona kun prihodkov oz. 13 odstotkov več kot lani, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Še večji skok prihodkov so zabeležili v gostinstvu. Restavracije in drugi subjekti za pripravo in strežbo hrane so vknjižili 3,16 milijarde kun prihodkov, subjekti za pripravo in strežbo pijače pa 2,74 milijarde kun prihodkov. V obeh primerih gre za letno rast v višini 32,2 odstotka.

Organizatorji izletov in potovanj so v prvih osmih mesecih s 303,6 milijona kun zabeležili dva odstotka manj prihodkov kot lani, turistične agencije pa so s tremi milijardami kun zabeležile triodstoten upad prihodkov..

V tej luči je pojasnil, da se v celotnem letošnjem letu v turizmu pričakuje dva do tri odstotke več prihodkov kot lani.