Danes obeležujemo svetovni dan prve pomoči

Danes je svetovni dan prve pomoči, ki so ga prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel se je nato uveljavila v mednarodnem merilu, kar kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki združuje 187 nacionalnih društev Rdečega križa, letos poseben poudarek namenja prvi pomoči in varnosti v cestnem prometu. Prometne nesreče so namreč postale največji svetovni morilec. Vsakih 30 sekund se zgodi prometna nesreča s smrtnim izidom, so sporočili iz Rdečega križa Slovenije (RKS).

Več kot 50 odstotkov ponesrečenih umre v prvih minutah po nesreči. Je pa mogoče veliko teh ponesrečenih rešiti. Na tečajih prve pomoči se ljudje naučijo, kako pomagati ponesrečenim, kako jim nuditi prvo pomoč in kako pomembno je hitro in učinkovito ukrepanje.

 

Namen tega svetovnega dneva je opozoriti širšo javnost, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej. V RKS menijo, da bi morala država zakonsko urediti, da je znanje prve pomoči potrebno obnavljati vsaj na vsakih pet let.

Danes bo sicer v središču Ljubljani že četrto leto zapored vaja ekip prve pomoči v organizaciji Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana in Mestne občine Ljubljana. Reševanje poškodovanih bo na Zarnikovi, pri Slovenski filantropiji, v tovarni Rog in pri Cukrarni.

Ker so nesreče nepredvidljive in se žal nekaterim ne moremo izogniti, lahko pa se nanje pripravimo, je cilj vaje po navedbah RKS krepiti sistem zaščite in reševanja ter osveščati laike o pomembnosti prve pomoči.