Po svetu danes obeležujejo dan umivanja rok

Zdravje

Danes obeležujemo že šesti svetovni dan umivanja rok, ki poudarja pomen tega preprostega dejanja pri reševanju otroških življenj. Unicef ob tej priložnosti opozarja, da na svetu vsak dan umre 1400 otrok zaradi bolezni, ki jih povzročajo oporečni vodni viri, neustrezne sanitarije in pomanjkanje osnovne higiene.

"Preprosto dejanje, kot je umivanje rok z milom, je eden najučinkovitejših ukrepov za reševanje otroških življenj," je ob tej priložnosti poudaril Sanjay Wijesekera, globalni vodja Unicefovih programov za vodo, sanitarije in higieno. "Umivanje rok pred obrokom in po uporabi sanitarij zmanjša možnost prenosa bolezni, povezanih z diarejo, in ima hkrati dolgoročne koristi za zdravje in dobrobit otrok ter celotnih skupnosti," je dodal.

Po podatkih Unicefa je na svetovni ravni diareja drugi največji povzročitelj smrtnosti otrok, mlajših od pet let. Zaradi bolezni povezanih z diarejo vsako leto umre 600.000 otrok, zboli pa kar 1,7 milijarde otrok. Obenem je diareja povezana tudi z višjo verjetnostjo za zaostalost otrok v rasti, njeno breme pa nosi celotna družba. Eden najenostavnejših, najučinkovitejših ter cenovno dostopnih ukrepov za zaščito pred diarejo je umivanje rok z milom.

Aktivnosti ob današnjem svetovnem dnevu umivanja rok bodo spodbujale to enostavno dejanje in poudarjajo pomen za preživetje otrok in zdravje celotnih skupnosti. Med drugim bo v Etiopiji pet milijonov otrok po vsej državi sodelovalo v delavnicah, ki spodbujajo in prikazujejo pravilno umivanje rok.

Letošnji svetovni dan umivanja rok poteka pod sloganom "moč je v naših rokah". Vsak posameznik lahko namreč z umivanjem rok z milom prispeva k bolj zdravi skupnosti, so še sporočili iz Unicefa.