Bodo smučišče na Kaninu vsaj delno zagnali že do zimskih počitnic?

Posočje

Smučišče na Kaninu je zaradi okvare krožno kabinske žičnice kljub obilici snega letos zaprto, na njem se opravljalo le vzdrževalna dela. Del žičniških naprav na vrhu Kanina bi radi zagnali še pred šolskimi počitnicami v Sloveniji. V ta namen je bovška razvojna zadruga stečajni upraviteljici poslala že tretji predlog za najem smučišča.

Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je prvi dve zavrnila, pri tretjem pa od zadruge zahteva dodatna zagotovila bovške občine in upravitelja smučišč v italijanski Furlaniji - Julijski krajini Promoturja, da sta pripravljena sodelovati pri projektu. Dostop do vrha smučišča na Kaninu bi bil namreč preko italijanske strani, saj so na sosednji Selli Nevei zainteresirani za delovanje slovenskega smučišča.

Nad slabim obiskom smučarjev se pritožujejo namreč tudi v Promoturju, ki upravlja tudi s smučiščem na Selli Nevei. V preteklosti je smučišče na italijanski strani Kanina obiskalo vsaj 50 odstotkov slovenskih gostov, teh pa sedaj ni več. Zato so pripravljeni pomagati slovenskemu smučišču do ponovnega delovanja, lahko celo skupnega upravljanja smučišč na obeh straneh državne meje.

Za prenovo preko 40 milijonov evrov

Ugibanja ostajajo tudi o tem, koliko denarja bo potrebnega za ponoven zagon ob delni sanaciji obstoječih žičniških naprav. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Bovec Siniša Germovšek, naj bi za celotno prenovo in gradnjo novih naprav potrebovali preko 40 milijonov evrov.

Za sanacijo obstoječih naprav, ki bi služile tudi ob gradnji nove žičnice, pa bi potrebovali bistveno manj denarja. V Bovcu se krešejo mnenja o tem, ali je vredno popravljati preko 40 let staro opremo ali raje počakati kakšno leto več in postaviti vse čisto na novo.

Prenovo smučišča bi bovška občina rada uvrstila med večje regijske projekte prihodnje finančne perspektive, da bi pridobila del potrebnih sredstev iz evropskih skladov. Sicer pa je za rešitev ustanovila dve komisiji, ki sta že začeli z delom.

Ker ni smučišča 80 odstotkov manj gostov

V zimskem času sta sicer zaprla vrata oba velika bovška hotela, gostov je tudi v ostalih nastanitvah. Marko Vidič, ki ponuja nastanitve v Kaninski vasi, ocenjuje, da je obisk kar za 80 odstotkov manjši kot v tistih zimah, ko je smučišče na Kaninu delovalo. In to kljub temu, da bovški turistični delavci ponujajo ugodne nastanitve in brezplačne prevoze do smučišča na Selli Nevei.

Izpad zimskega turizma sicer pomeni katastrofo za bovški turizem. Število brezposelnih se je v zadnjem letu dni dvignilo za 72 odstotkov, največ jih prihaja iz turističnih dejavnosti. Konec leta 2012 je bilo na Bovškem registriranih 108 brezposelnih konec lanskega leta pa že 184.

Vzrok nesreče kabinske žičnice še ni znan

Na novinarski konferenci je Germovšek izpostavil, da iskanje vzroka za nesrečo krožno kabinske žičnice na Kanin še naprej traja, saj doslej ni videl še nobenega poročila: "Vzrok je potrebno poznati zato, da bi vedeli, ali je sploh še smiselno nadaljnje vlaganje v prenovo smučišča in ne zaradi tega, da bi iskali krivca za nastali položaj." Nesreča je bovški turizem pahnila v nezavidljiv položaj, izhod iz katerega se še vedno išče.

Po Bovcu naj bi krožile različne neuradne različice tega, kar se je 25. januarja lani zgodilo. Ob neuradnem krivcu, močnem sunku vetra, naj bi domačini govorili tudi o človeškem dejavniku ali celo o načrtni povzročitvi nesreče. "Čeprav je v tem ugibanju veliko domišljije, pa brez dima tudi ognja ni," je dejal Germovšek.